Jean-Pierre Dardenne 72 let


Bratři Dardennovi jsou významní belgičtí tvůrci autorských filmů. Společně píší, režírují i produkují velice osobité filmy, které pravidelně získávají mnohá festivalová ocenění.

V roce 1975 založili produkční společnost Dérives, která se dodnes zabývá výrobou dokumentárních filmů pro belgickou televizi. V polovině osmdesátých let přešli k výrobě hraných filmů, natočili FALSCH (1987) a JE PENSE À VOUS (1992). Tyto filmy se promítaly na filmových festivalech, avšak nevzbudily mnoho pozornosti. V roce 1994 založili další produkční společnost, Les Films du Fleuve, tentokrát pro výrobu hraných filmů. V této společnosti vznikají všechny jejich následující filmy.

Mezinárodní pozornost vzbudil až jejich film SLIB (1996). Příběh o patnáctiletém chlapci a jeho otci, který zaměstnává ilegální imigranty, se stal hitem na filmových festivalech a získal řadu ocenění. Svým následujícím filmem ROSETTA (1999) potvrdili bratři Dardennovi pozici výjimečných tvůrců. Film, ve kterém sledujeme sedmnáctiletou dívku zoufale hledající práci, získal Zlatou palmu a Émilie Dequenne, představitelka hlavní role, získala cenu pro nejlepší herečku. To vše na festivalu v Cannes, kde všechny jejich následující filmy získají jednu z hlavních cen.

Jejich dalším pozoruhodným snímkem je SYN (2002). Film zobrazuje složitý vztah dvou lidí založený na tragické události z minulosti. Olivier Gourmet, který hraje ve všech filmech bratrů Dardennů, získal v Cannes za ztvárnění hlavní role cenu pro nejlepšího herce. Další zajímavý snímek v jejich krátké filmografii je DÍTĚ (2005). Film, ve kterém mladý otec neváhá prodat své právě narozené dítě, získal pro bratry Dardennovy druhou Zlatou palmu na festivalu v Cannes.


21.4.1951
Engis, Prov. Liege, Belgie
Jean-Pierre Dardenne csfd

Tori a LokitaMladý AhmedNeznámá dívkaDva dny, jedna nocKluk na koleMlčení LornyChacun son cinémaDítěSynRosettaSlibMyslím na vásFalschLeçons d'une université volanteR... ne répond plusPour que la guerre s'achève, les murs devaient s'écrouterLorsque le bateau de Léon M. descendit la Meuse pour la première foisIl court, il court, le mondeLaissez-les grandir ici !Regard Jonathan/Jean Louvet, son oeuvreLe Chant du rossignolSlon a motýlJozefův synTerre battueMinistrLa prima lineaMon colonelLe Soleil assassinéStormy WeatherUn été avec AntonIl fare politicaLa Vie autrement


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Pierre Dardenne: 8.4. 2024 19:39