Claus Holm (1918 - 1996)   † 78 let


Claus Holm, vlastním jménem Helmut Gerhard Ozygus, byl německým hercem. Tři roky pracoval jako horník, poté boxoval, byl držitelem mistrovského titulu z roku 1937. Etabloval na prknech bochumského divadla Schauspielhaus.

Východoněmecká média jej přirovnávala k Dieteru Borschemu. Stranické a státní orgány NDR šly herci na ruku. V roce 1953 uprchl s manželkou do západního Berlína. Jejich "útěk" byl velmi spontální a nijak dramatický. Holm šel jednoho večera vyprovodit návštěvu a vyvenčit psa. Když si nasadil klobouk, zeptal se ženy, jestli se nepůjde také projít. Paní Holmová si vzala lodičky a Holm vybral zablácenou trasu podél Griebnitzsee. Prošli vedle Kohlhasenbrücku, což bylo tehdejší kontrolní stanoviště. I kdyby je východoněmecké orgány zadržely, neměli u sebe žádné cennosti, ani písemnosti potvrzující vzdělání a kvalifikaci. Holm měl v kapse stranický průkaz SED a tahal z blata rozvodem vyhrožující manželku, která pouze hrála svou roli. Paní Holmová o všem věděla a její dvě děti z prvního manželství již čekaly v americkém sektoru. Je zajímavé, že i její děti přešly samy. Navštěvovaly Konrádovu školu (Conradschule) ve Wannsee, v západním Berlíně, ačkoliv východoněmecké úřady několikrát Holmovy upozorňovaly, že je to zakázané a obě děti mají navštěvovat východoněmecké školy. Jediný, kdo do západního sektoru zaboha netrefil, byl Holmův pes, proto ta akce s venčením psa.

Ve svém prvním západním filmu si zahrál v roce 1954 vedle Barbary Rüttingsové. Jmenoval se HEIDESCHULMEISTER UWE KARSTEN a další nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. Následovalala hlavní role faráře Hellera v DER PFARRER VON KIRCHFELD (1955). Ve stejném roce opět hlavní role v WENN DIE ALPENROSEN BLÜHEN. Poté WALDWINTER (1956), DER GLOCKENGIEßSER VON TIROL. V roce 1957 ztvárnil komisaře Kerstena ve NACHTS, WENN DER TAUFEL KAM. Film byl nominován na Oskara a Claus Holm se stal známým i v neněmecky mluvících zemích. V roce 1959 spolupracoval s režisérem Fritzem Langem na remake DER TIGER VON ESCHNAPUR a DAS INDISCHE GRABMAL. Ve stejné době ztvárnil v úspěšné TV sci-fi RAUMPATROUILLE palubního inženýra Sigbjörnsona. V roce 1980 se objevil v tv seriálu režiséra Fassbinderse BERLIN ALEXANDERPLATZ.

Holm žil ke konci svého života velmi samotářským životem, byl těžce nemocný a prodělal několik infarktů. Aniž by to média zaregistrovala, zemřel během své hospitalizace ve věku 78 let a je pohřben na berlínském hřbitově Heerstraße.


4.8.1918
Bochum, Německá říše
21.9.1996
Berlín, Berlin, Německo
Claus Holm csfd

Raumpatrouille Orion - Rücksturz ins KinoManželství Marie BraunovéTřetí generaceSpiel der VerliererDer Gorilla von SohoDer SenatorDynamit v zelenémSünde mit RabattDer Mönch mit der PeitscheDie Brücke von RemagenDer Fall der GeneraleHoří v Paříži?Der Fall Jakubowski - Rekonstruktion eines JustizirrtumsMezi supyDer Fluch der gelben SchlangeMein LeopoldEheinstitut Aurora1913Heute nacht in SamarkandUnter Ausschluß der ÖffentlichkeitIm Namen einer MutterJourney to the Lost CityDer blaue StrohhutIndický hrobLes Filles de nuitTygr z EšnapuruDas Mädchen vom MoorhofRivalen der ManegeDie Lindenwirtin vom DonaustrandFlucht in die TropennachtFür zwei Groschen ZärtlichkeitNoc, ve které přišel ďábel...wie einst Lili MarleenDer Adler vom VelsatalDer Glockengießer von TirolGeheimnisse einer EheWaldwinterDer Pfarrer von KirchfeldWenn die Alpenrosen blüh'nZwei blaue AugenHeideschulmeister Uwe KarstenRittmeister WronskiPrvní v cíliSekera z WandsbekuVlakové spojení nepravidelnéDie lustigen Weiber von WindsorQuartett zu fünftGrube MorgenrotEhe im SchattenRazzieFloh im OhrLázně na mlatěBerlín, Alexandrovo náměstíIm Werk notiertRaumpatrouille - Die phantastischen Abenteuer des Raumschiffes OrionFassbinder


Aktualizace osobnostního profilu Claus Holm: 24.4. 2024 20:03