Emmanuelle Béart 60 let


Drobná, světlovlasá Francouzka s roztomilou tváří a dokonalou postavou ve svém současně nevinném i tajemném vzezření jakoby mírně navazuje na své slavné předchůdkyně Mireille Darc, Mylène Demongeot nebo i samotnou Brigitte Bardot. Ačkoli se údajně velice stydí, na plátně se už několikrát objevila nahá.

Žena se jménem připomínajícím Molièrovu ženu a taky herečku Armandine Béjart (1642 - 1700) se rozhodla pro tutéž kariéru už jako mladá dívenka. Bylo to v okamžiku, kdy uviděla slavnou Romy Schneider ve filmu Mado (1976). To už měla za sebou vlastní zkušenosti s natáčením, protože se před kamerou objevila už coby sedmiletá (La Course du lièvre à travers les champs). Samostatná Mademoiselle Béart se v patnácti nadchla pro Kanadu a na tři roky se přestěhovala do frankofonního Montrealu, kde v jedné rodině učila děti francouzsky a zároveň se sama zdokonalovala v angličtině. Právě tady ji objevil agent shánějící herce pro film Roberta Altmana, z jehož natáčení ale nakonec sešlo.

Po návratu do Francie v roce 1982 navštěvovala herecké kurzy Jean-Laurenta Cocheta a postupně se uplatnila v televizi a ve filmu. Její krásou učarovaný fotograf David Hamilton jí nabídl roli ve vizuálně zajímavém, eroticky laděném snímku o ztrátě nevinnosti a ceně za to Premiers désirs. Rok na to se objevila v Un Amour interdit, která jí vynesla první nominaci na Césara a další rok v Utajené lásce, opět se stejnou nominací. V necelých jednadvaceti již Césara získala za roli vesnické dívky Manon, která po deseti letech pomstí smrt svého otce tím, že odvede vody horských pramenů. Tuto filmovou adaptaci románu Marcela Pagnola Manon od pramene režíroval Claude Berri, stejně jako první úspěšnou část Jean od Floretty, která se samozřejmě obešla ještě bez Emmanuelle.

V postavách výjimečných a osudových žen


14.8.1963
St. Tropez, Var, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francie
Emmanuelle Béart csfd

Noční pasažéřiL'ÉtreinteMerveilles à MontfermeilBeyond the Known WorldLes Yeux jaunes des crocodilesMy MistressPar exemple, ElectreAhoj, BlondýnkoLe Désert de l'amourPirátská TVReste du monde, LeGrand restaurant II, LeMa compagne de nuitNous troisÇa commence par la finDiscoMé hvězdy a jáVinyanSvědciLe héros de la familleZločinD´Artagnan a tři mušketýřiPekloUn fil à la patteJimmy Glick v LalawooduÀ boireProfession: actricePříběh Marie a JulienaZbloudilíŽena mého muže8 ženLa RépétitionVoyance et maniganceSentimentální osudyElephant JuicePusaČas znovu nalezenýDon JuanZloděj životaMission: ImpossibleFrancouzkaNelly a pan ArnaudL'EnferRupture(s)Krásná hašteřilka - DivertimentoSrdce v ziměContre l'oubliKrásná hašteřilkaNelíbámLe Voyage du Capitaine FracasseLes Enfants du désordreMarie-Antoinette, reine d'un seul amourNalevo od výtahuSchůzka s andělemEt demain viendra le jourFemme de sa vie, LaManon od prameneUtajená láskaUn amour interditZtráta paměti


Aktualizace osobnostního profilu Emmanuelle Béart: 6.11. 2023 08:07