František Paul (1898 - 1976)


František Paul se narodil 28. dubna 1898 v Pardubicích do rodiny sládka a vedoucího restaurace. Při studiích na gymnáziu studoval soukromě hru na klavír a varhany a ochotničil. Ze sexty poté odešel ke kočovným společnostem, kde v letech 1916 – 1919 působil jako kapelník a činoherec (u společnostech J. Blažka, J. Burdy, J. O. Martina atd.). Jako operetní i činoherní herec a režisér vystupoval na rozličných scénách. Nejdříve v oblastních divadlech v Českých Budějovicích (1919 – 1923), Ostravě (1923 – 1925), Plzni (1926 – 1928) a opět v Ostravě (1928 – 1934)

Paul byl osobitým komikem se všestranným činoherním a operetním zaměřením a zpěvákem tenoristou. Přes komické milovníky se převinul k rolím starokomiků a dědů i stařečků. Své klauniády zvýrazňoval zejména svéráznou mimikou a slovním projevem. Při svých operetních režií kladl důraz na originální podobu, styl, detail, cit, propracovaný gag a klauniádu. Jeho ženou byla herečka Eva Šenková (1923 až 2004) a dcerou taktéž známá herečka Jana Paulová (*1955). Před kamerou debutoval v roce 1933 jako redaktor Blok v operetce U SVATÉHO ANTONÍČKA Svatopluka Innemanna. Představoval mladé sebevědomé muže nebo zhýčkané nekňuby různého věku, zaměstnání či postavení.

Zajímavé roličky ztvárnil ve filmech DOKUD MÁŠ MAMINKU (nadporučík Bělík), HEJ – RUP! (zřízenec), VDAVKY NANYNKY KULICHOVY (nesmělý Saloupek), STUDENTSKÁ MÁMA (starý Toman), TŘI MUŽI VE SNĚHU (ředitel hotelu), DIVOCH (Theodor), IRČIN ROMÁNEK (ing. Harry Peters), JARKA A VĚRA (ing. Jankovec), KDYBYCH BYL TÁTOU (úředník Vitouš), HVĚZDA Z POSLEDNÍ ŠTACE (sklepník Datlík), DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI (starý Kalina), DVA TÝDNY ŠTĚSTÍ (pan vrchní), MADLA ZPÍVÁ EVROPĚ (dudák Voříšek), VALENTIN DOBROTIVÝ (pojišťovací agent), KAREL A JÁ (šofér František), RYBA NA SUCHU (radní Žužla), NEVIDĚLI JSTE BOBÍKA? (Čtvrtkův soused) atd.

Z jeho významnějších a hodnotnějších rolí ještě připomeňme: zapomětlivého Čechoameričana Fialu ve Svitákově komedii GRANDHOTEL NEVADA (1934), Pavla Stehlíka v operetě BARBORA ŘÁDÍ (1935) Miroslava Cikána, lesního inženýra Pavla Čádka ve Vávrově komedii DÍVKA V MODRÉM (1939), číšníka Roberta v KRISTIÁNOVI (1939) Martina Friče (1939), velkoobchodníka Hrubého staršího ve Slavínského PŘÍTELKYNI PANA MINISTRA (1940), policejního komisaře v Bromově filmu ŽIVOT JE KRÁSNÝ (1940) či zpěváka ve Fričově HOTELU MODRÁ HVĚZDA (1941).


28.4.1898
Pardubice, Rakousko-Uhersko
8.11.1976
Plzeň, Československo
František Paul csfd

Čestné koloAkce BororoChléb a písněPřehlídce velím já!Napravení Jima ValentinaProbuzeníZáběr 197Hrátky s čertemNechte to na mněSlovo dělá ženuPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářParohyLavinaPrůlomVelký případNeviděli jste Bobíka?Karel a jáMěstečko na dlaniRyba na suchuValentin DobrotivýVelká přehradaAdvokát chudýchGabrielaHotel Modrá hvězdaPreludiumRukavičkaTěžký život dobrodruhaArtur a LeontýnaDceruška k pohledáníDva týdny štěstíMadla zpívá EvropěOkénko do nebePeřejePřítelkyně pana ministraSměry životaTo byl český muzikantVy neznáte Alberta?Život je krásnýBílá jachta ve SplituDívka v modrémDědečkem proti své vůliDěvče z předměstí anebo Všecko příjde najevoHvězda z poslední štaceJiný vzduchKdybych byl tátouKristianMořská pannaNevinnáPaní Kačka zasahuje...Srdce v celofánuTulák MacounU svatého MatějeŽabecBláhové děvčeCo se šeptáJarka a VěraPozor, straší!Slávko nedej se!Svatební cestaVandiny trampoty


Aktualizace osobnostního profilu František Paul: 6.11. 2023 15:09