Michel Simon (1895 - 1975)


Vlastním jménem Joseph François Simon, pocházel ze Švýcarska, jeho otec byl řezníkem, jako dítě odešel s rodiči do Paříže, kde studoval, jeho zálibou byla především četba knih. Kromě toho profesionálně boxoval, touha prorazit ve světě umění jej přivedla ke střídání různých profesí, byl akrobatem, tanečníkem a fotografem. Jako voják se zúčastnil první světové války, v jejím průběhu začal pracovat na kariéře divadelního herce. Své první role odehrál v Ženevě, poté odešel znovu do Paříže, kde vystřídal divadelní angažmá v Palais-Royal, Théâtre des Arts, ve třicátých letech pak hrál v divadlech Gymnase a Madeleine.

Ve čtyřicátých letech filmových titulů ubylo, v první řadě z důvodu války, ale po jejím konci Simon znovu začal točit více. Mezi režiséry, v jejichž filmech hrál, se objevují později slavná jména jako René Clair, Julien Duvivier a další. Michel Simon natočil i několik dokumentárních a krátkých filmů. Také v 50. a 60. letech hrál v řadě filmů, ze zdravotních důvodů a dočasné ztráty paměti se ale začal stahovat do soukromí, až nakonec zmizel z veřejnosti úplně. Pak ale přišel neuvěřitelný a zásadní zlom. V roce 1967 se Michel Simon ve věku 72 let vrátil na divadelní prkna. V Théâtre Gramont hrál ve hře Vítr ve větvích sasafrasu; uznání slavnému herci bojujícímu se stářím a chorobami se projevilo několikaminutovým potleskem po pouhém Simonově příchodu na jeviště. Začínající režisér Claude Berri pak Simonovi nabídl hlavní roli ve svém filmu PÉPÉ A CLAUDE (Le vieil homme et l'enfant, 1967); tento jímavý snímek z druhé světové války ohromil celou Evropu Simonovým hereckým mistrovstvím, s úspěchem byl uveden na festivalu v Berlíně. Do jisté míry tento film zachránil Michela Simona před úplným zapomněním, a to i přes jeho významný vklad francouzskému filmu ve 30. a 40. letech. Poté hrál ještě v několika filmech, naposledy se objevil v komedii L'IBIS ROUGE (1975). Celkový počet jeho filmových rolí není přesně znám, především v důsledku ztracených snímků a nepřesné dokumenace z doby němého filmu, ale hrál minimálně ve 150 filmech.

Michel Simon zemřel ve věku 80 let 30. května 1975 ve Francii, ale podle svého přání byl pohřben v rodné Ženevě. Jeho synem byl divadelní a filmový herec François Simon (1917-1982).


9.4.1895
Ženeva, Švýcarsko
30.5.1975
Bry-sur-Marne, Francie
Michel Simon csfd

Boucher, la star et l'orpheline, LeRudý IbisBienvenue à Michel SimonKraksaBlancheContestazione generaleLa MaisonCe sacré grand-pèrePépé a ClaudeCinéma de notre temps: Sacha GuitryDeux heures à tuerEcce HomoVlakCyrano a D'ArtagnanNevítaný dědicĎábel a desateroCandide ou l'optimisme au XXe siècleNapoleonPierrot la tendresseDie Nackte und der SatanStalo se za bílého dneUn certain Monsieur JoTrois font la paire, LesJoyeuse prison, LaMémoires d'un flicImpossible Monsieur Pipelet, L'Naše časyPar ordre du tsarUngarische RhapsodieFemmes de ParisL'Etrange Désir de monsieur BardLe Marchand de VeniseSaadiaVie d'un honnęte homme, LaDas Geheimnis vom BergseeLa fille au fouetLe Chemin de DamasLe Rideau rougePan TaxiTři esaLa PoisonLes deux véritésĎáblova krásaFabiolaCarcasse et le tord-cou, LaLes Amants du pont Saint-JeanNon coupableTaverne du poisson couronné, LaPanikaVečer čekejte příteleAu bonheur des damesVautrinKaravanaIl re si diverteToscaCavalcade d'amourEcco la felicitàKomedie štěstíLes Musiciens du cielParis - New York


Aktualizace osobnostního profilu Michel Simon: 1.11. 2023 11:47