Milan Stehlík (1944 - 2021)


Herec Milan Stehlík pochází z uměleckého prostředí, jeho otec byl režisér a dramaturg Miloslav Stehlík (1916-1994). Vyrůstání v divadelní rodině vedlo Stehlíkovy kroky po maturitě celkem logicky na DAMU, kde vystudoval herectví (1966) a své první angažmá našel v Městských divadlech pražských (1966-1970), kde si zahrál například ve Zkrocení zlé ženy nebo v Hrátkách s čertem. Již na této scéně zaujal svým hereckým projevem a po čtyřech sezónách dostal nabídku do Národního divadla. Nastoupil v roce 1970 a na naší první scéně působí již bezmála čtyřicet let. Začal rolemi mladých milovníků nebo komických typů, postupně se přehrál do charakterních úloh.

Spolupráce Milana Stehlíka s filmem a televizí má jen příležitostný a nárazový charakter. Debutoval nevelkou postavou studenta v hudebním filmu TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ (1967), později v několika filmech kriminálního ražení ztvárnil příslušníky bezpečnosti (ČLOVĚK NENÍ SÁM, 1971; SVĚDECTVÍ MRTVÝCH OČÍ, 1971; SÁZKA NA TŘINÁCTKU, 1977). Častěji pracoval pro televizi, hrál v inscenacích a seriálech (TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1974; ZLÁ KREV, 1986), nejpočetnější položku v jeho televizní filmografii tvoří pohádky a filmy pro děti a mládež (DOBRODRUŽSTVÍ HUCKLEBERRYHO FINNA, 1966; PRINC A CHUĎAS, 1971; KRÁSNÁ ČARODĚJKA, 1997). Občas nadále točí i pro film, v poslední době jsme jej mohli vidět jako hostinského ve filmu ANGLICKÉ JAHODY (2008).

Milan Stehlík se také věnuje dabingu, jeho hlas zazněl v zahraničních filmech a seriálech, nejvíce se do povědomí (nejen) dětských diváků zapsal jako Vilík v seriálu VČELKA MÁJA (1975).

Manželkou Milana Stehlíka je divadelní herečka Ivana Vondrovicová (*1944).


13.4.1944
Mladá Boleslav, Protektorát Čechy a Morava
2.8.2021
Mělník, Mělník, Středočeský kraj, Česko
Milan Stehlík csfd

Anglické jahodyBrnění a rolničkySmůlaCelý mužO zlatém pokladuIl giovane MussoliniNoc pastýřůSvětýlka z blatKrásná čarodějkaPrincezna za dukátO hloupé havířcePernikářka a větrný mládenecPrincezna SlonbidloVíš jak zpívá zvonek...?DanHádání s HadovkouJak se princ učil řemesluKouzelný cedníčekZatmění všech sluncíO PopelákoviO rybáři a rybcePeníze a krevPohádka z KampyNade mnou zeměČertův švagrHodina splněných přáníRadikální řezDěkuju, pane profesoreStřepy nesou někdy štěstíPrstýnek ze zlata kočičíhoZuzana je našeLoupežnická pohádkaO chudém královstvíčkuO líném HonzoviPaličova dceraSázka na třináctkuNezbedná pohádkaJak se ševcem šili čertiChytrost má děravé šatyJak se Honza učil bátO ševci MatějoviPoklad krále DavidaTrhaniSchovávaná na schodechPrinc a chuďasSvědectví mrtvých očíZlatá hvězda na cestáchČlověk není sámKlíčová dírka pro zvědavou princeznuKrálovství dne a nociUčedník kouzelníka ČáryfukaO Honzovi a princezně FélinceDobrodružství Toma SawyeraDívka a smrtO kohoutovi, kose a kocouroviPrincezna PampeliškaTa naše písnička českáDobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali JimaDobrodružství Huckleberryho Finna - Král a vévodaDvě z Říma


Aktualizace osobnostního profilu Milan Stehlík: 10.11. 2023 13:41