Martin Stránský 54 let


Martin Stránský je český herec a dabér. Narodil se roku 1970 v Jihlavě, kde jeho otec Miloš Stránský působil jako herec a v letech 1990-2000 byl ředitelem Horáckého divadla.

V roce 2004 hostoval v ND v Brně v divadelní hře Nebezpečné vztahy v roli Valmonta. V roce 2008 se na Letních shakespearovských slavnostech představil jako Jago v Othellovi. Druhým divadelním domovem se Martinovi Stránskému stalo pražské Divadlo pod Palmovkou, kde si jako host zahrál hlavní role ve velmi úspěšných představeních Přelet nad kukaččím hnízdem (Randle Patrick McMurphy), Cyrano z Bergeracu (Cyrano) a nyní exceluje v roli koktavého krále Jiřího VI. ve hře Králova řeč.

Od roku 1993 se také objevuje ve filmech a seriálech. V pohádce ANIČKA S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY si po boku Jana Čenského a Lindy Rybové zahrál zakletého prince Jaromíra, ve filmu NIKDO NEMĚL DIABETES si střihl roli lékaře, v Sedláčkově PRAVIDLECH LŽI ztvárnil postavu Zdeňka – terapeuta v komunitě pro drogově závislé. Dušan Klein ho obsadil do svých filmů DEVATENÁCT KLAVÍRŮ a HROBNÍK. A z poslední doby zmíním hlavně pohádku Miloslava Šmídmajera PEKLO S PRINCEZNOU, kde měl Martin Stránský dvojroli kováře Jíry a vládce pekel Lucifera. A zatím posledním, dosud neuvedeným, filmem je HABERMANNŮV MLÝN režiséra Juraje Herze z roku 2009.

Od roku 1994 se intenzivně věnuje dabingu. Propůjčil svůj hlas desítkám postav, za všechny jmenujme seriál MacGyver (Richard Dean Anderson), dokumentární seriál Lovec krokodýlů (Steve Irwin), Zoufalé manželky (Ricardo Chavira), Chirurgové (Eric Dane), Sběratelé kostí (David Boreanaz) nebo kreslený seriál Futurama ( Bender Bending Rodriguez). Za dabing Dr. House (Hugh Laurie) ve stejnojmenném seriálu získal v roce 2011 dvě Ceny Františka Filipovského, jednu od odborné poroty a druhou od diváků.


11.2.1970
Jihlava, Československo
Martin Stránský csfd

Největší darPoslední závodShowMyši patří do nebeAmnestieMůj příběhPražské orgieZakleté pírkoŠpindl 2Po čem muži toužíLída BaarováSlíbená princeznaBuráceníCelebrity s.r.o.IntimityOccamova břitvaŽeny, které nenávidí mužeHabermannův mlýnHasičiHrobníkPeklo s princeznouZemský ráj to napohledDevatenáct klavírůBoží duhaCrash RoadLáska In MemoriamO dívce, která šlápla na chlébPaní z IzieuSwingtimePravidla lžiStříbrná vůně mrazuIn nomine PatrisSnowboarďáciNikdo neměl diabetesVěrní abonentiPramen životaVraždy a něžnostiAnička s lískovými oříškyKrálovský život otrokaJanSilnější než jáLovecMatematika zločinuMísto zločinu České BudějoviceSpecialistéDevadesátkyJedna rodinaOrdinace v růžové zahraděModrý kód


Aktualizace osobnostního profilu Martin Stránský: 30.10. 2023 08:56