Dick Van Dyke 98 let


Narodil se roku 1925 v Missouri. Jeho otec, obchodní cestující, pocházel ze starého holandského rodu Van Dijk. Vyrůstal v Danville ve státě Illinois, kde také vystudoval vyskou školu. Během druhé světové války sloužil u letectva a také pracoval jako rozhlasový moderátor. Po válce vystupoval v lokálních televizních stanicích v Atlantě a v New Orleans a v šedesátých letech se stal hvězdou CBS. Jeho "DICK VAN DYKE SHOW" měla vysokou sledovanost a Van Dyke dostal za roli Roba Petrieho tři ceny Emmy.

V sedmdesátých letech si Van Dyke (veliký fanoušek grotesek a hlavně Stana Laurela) zahrál vážnější roli. Ve filmu THE COMIC ztvárnil komika zápasícího s alkoholem a depresemi. Zkušenosti se svou vlasní závislostí na alkoholu poté zúročil v televizním filmu THE MORNING AFTER. Konec sedmdesátých a osmdesátá léta nebyla pro Van Dykea moc dobrá. Znovu obnovená "DICK VAN DYKE SHOW" neměla velký úspěch a zdálo se, že Van Dyke skončí jako představitel malých postaviček, které buď někoho vraždí ( fotograf v seriálu COLUMBO) nebo pro změnu umírají v prvních pěti minutách (zavražděný soudce v seriálu MATLOCK).

V devadesátých letech prožívá Van Dyke svůj comeback. Za roli v seiálu THE GOLDEN GIRLS byl nominován na cenu Emmy. Zahrál si i v oscarovém DICK TRACY. V letech 1993-2001 hrál hlavní roli, doktora Marka Sloana, v seriálu DIAGNÓZA VRAŽDA. Roku 2006 se objevil jako Cecil ve Stillerově filmu NOC V MUZEU.

Dick Van Dyke je rozvedený, jeho partnerkou je Michelle Triola, bývalá přítelkyně Lee Marvina. Některé z jeho dětí a vnuků jsou také herci. Roku 1993 otiskl svou dlaň na hollywoodský Walk of Fame.


13.12.1925
West Plains, Missouri, USA
Dick Van Dyke csfd

ButtonsMary Poppins se vracíLife Is BoringTrollandAlexandr a jeho opravdu hodně špatný a příšerně blbý denNoc v muzeu: Tajemství hrobkyNoc v muzeu 2Expert na vraždu: Záhada zamčené místnostiExpert na vraždu: Poslední dostihExpert na vraždu: Vražda na fakultěExpert na vražduNoc v muzeuZvědavý GeorgeThe Dick Van Dyke Show RevisitedThe Alan Brady ShowThe Gin GameDiagnóza vražda - Bez slitováníWithout WarningOsobní mstaThe Town Santa ForgotDiagnóza vražda - Bez varováníDům na Sycamore streetDaughters of PrivilegeDick TracyDuchem proti své vůliThis Is Your LifeÚčinný lékBreakfast with Les and BessFound MoneyWrong Way KidDrop-Out FatherThe Country GirlHow to Eat Like a ChildKdyž běžec klopýtneThe Muppets Go HollywoodHow to Survive the 70s and Maybe Even Bump Into HappinessSpring in New OrleansTubby the TubaVan Dyke and CompanyJulie and Dick at Covent GardenThe Morning AfterOdvykací kůraComic, TheDick Van Dyke and the Other WomanSome Kind of a NutChitty Chitty Bang BangJen se nikdy nenuditDivorce American StylePan FitzwillyLt. Robin Crusoe, U.S.N.The Art of LoveDolarová manželstvíMary PoppinsBye Bye BirdieSimpsonoviK smíchuPrůměrňákovi


Aktualizace osobnostního profilu Dick Van Dyke: 31.10. 2023 01:29