Kenneth Williams (1926 - 1988)   † 62 let


Kenneth Charles Willliams byl anglický komik, který účinkoval v mnoha televizních a rozhlasových pořadech. Proslavil se svým výrazným přednesem, imitacemi a komickými hlasy.

Jeho profesionální kariéra začala až v roce 1948, kdy hrál v divadle, se kterým jezdil po celé Británii. Vážné, charakterní role mu však nepřinesly mnoho úspěchu. Zlom v kariéře pro něj znamenala role dauphina ve hře Bernarda Shawa Svatá Jana, v níž ho v roce 1954 spatřil rozhlasový producent Dennis Main Wilson a rozhodl se ho obsadit do populárního rozhlasové komedie HANCOCK'S HALF HOUR, kde ztvárnil většinu vedlejších rolí, které obdařil typickým sarkasmem a trochou snobství. Od roku 1956 měl pořad Tony Hancocka i svou televizní podobu, kde si Kenneth Williams také zahrál. Po pěti letech pořad opouští. Během padesátých let účinkoval také v několika revue na West Endu v Londýně (např. Share My Lettuce, Pieces of Eight a One Over the Eight). Jeho přítel, dramatik Joe Orton pro něj napsal roli inspektora Truscotta v černé detektivní komedii LUP (LOOT,1965).

Záliba v komických, ulítlých postavách vedla k jeho obsazení do nízkorozpočtové série komedií CARRY ON (1958-1978). Tyto filmy byly komerčně velmi úspěšné a proslavily Kennetha Williamse i další protagonisty. Kenneth Williams patřil mezi nejdéle účinkující herce v této sérii, hrál ve 26 dílech. V několika rozhovorech se zmínil, že on, stejně jako ostatní účinkující, byl špatně placen, přesto na tuto práci rád vzpomínal. Od šedesátých let až do své smrti se věnoval především televizní a rozhlasové práci (např. Just a Minute), vystupoval v několika talk show a měl dokonce svůj vlastní pořad THE KENNETH WILLIAMS SHOW (1970). Čeští a slovenští diváci mohou znát parodii na slavný případ Sherlocka Holmese PES BASKERVILLSKÝ (HOUND OF THE BASKERVILLES,1978), kde hrál sira Henry Baskervilla nebo animovaný seriál BLUDIČKA (WILLO THE WISP, 1981), kde namluvil všechny postavy a vypravěčka Bludička dostala i jeho podobu, v českém znění seriál nadaboval Oldřich Kaiser, později Tomáš Juřička.

Kennetha Williamse připomíná modrá plaketa na adrese otcova holičství na Marchmont Street v Londýně, kde žil v letech 1935-1956, která byla odhalena v říjnu 2009. V září 2010 byla odhalena další plaketa ve foyer divadla The New Diorama Theatre v Londýně, kterou zadala British Comedy Society.


22.2.1926
Londýn, England, Velká Británie
15.4.1988
Londýn, England, Velká Británie
Kenneth Williams csfd

The Thief and the CobblerSome You WinAn Audience with Kenneth WilliamsCarry On EmmannuellePes baskervillskýThat's Carry On!Carry On BehindCarry On DickCarry On AbroadCarry On MatronCarry On HenryCarry On at Your ConvenienceCarry On LovingByl jednou jeden doktorCarry On CampingCarry On... Up the KhyberCarry on DoctorFollow That CamelDon't Lose Your HeadNepřestávej křičetCarry On CowboyCarry On CleoCarry On SpyingCatch As Catch CanFrench CricketPokračujte, Jacku!Carry On CruisingTwice Round the DaffodilsHis and HersPokračujte jakoby nicRaising the WindCarry On: Pokračujte, konstábleMake Mine MinkCarry On NurseCarry On TeacherTommy the ToreadorCarry On SergeantNoble Spaniard, TheSaint JoanTři muži ve člunuMoby Dick RehearsedMisallianceThe SeekersNevinní v PařížiValley of SongŽebrácká operaTrent's Last CaseWonderful Visit, TheSmrt v rájiGalloping Galaxies!Comic RootsBludičkaWhizzkid's GuideMeanwhile On BBC2Dee TimeJackanory


Aktualizace osobnostního profilu Kenneth Williams: 20.4. 2024 14:04