Gina Lollobrigida (1927 - 2023)


Jedna z nejkrásnějších hereček světa, dívka, které se přezdívalo Mona Lisa dvacátého století - Luigina Lollobrigida, se narodila 4. července 1927 v Subiacu v Itálii jako druhá ze čtyř dcer výrobce nábytku (dalšími sestrami byly Giuliana, Maria a Fernanda). Jako mladá se brzy začala věnovat modelingu. Ve čtyřicátých letech vyhrála nejprve soutěž Miss Řím a poté v roce 1947 skončila třetí na Miss Itálie za Luciou Bosé a Giannou Mariou Cannale (z obou se později taky staly herečky a objevily asi v padesáti filmech).

V roce 1951 díky úspěchu filmu POZOR BANDITI se z Giny stává skutečná filmová hvězda. Dva následující snímky z roku 1952 s Gérardem Philipem KRÁSKY NOCI a především FANFÁN TULIPÁN, kde její poloodhalená ňadra zvedala mužské diváky ze sedadel kin, tento status hvězdy potvrdily. V krátkém sledu pak následují trháky jako CHLÉB, LÁSKA A FANTAZIE (1953), CHLÉB, LÁSKA A ŽÁRLIVOST, ŘÍMANKA (oba 1954) a postava cikánky ve filmu ZVONÍK U MATKY BOŽÍ (1956).

V šedesátých letech pak následovaly další kvalitní snímky jako ITALSKÉ PRÁZDNINY (1961), BEZCHARAKTERNÍ ŽENA (1964), HOTEL PARADISO (1966) či DOBRÝ DEN, PANÍ CAMBELLOVÁ (1968), za který byla dokonce nominována na Zlatý Glóbus.

Počátkem 70tých let začíná její kariéra postupně uvadat, a tak se vrací ke své původní velké zálibě, pro kterou má podle vlastních slov i největší talent - k výtvarnému umění. Kromě úspěšného fotografování (vytvořila kolekci fotek Paula Newmana, Salvadora Dalího, či fotbalový tým Německé reprezentace), se věnuje sochařině a malování. Rovněž se projeví jako zdatná dokumentaristka, když natočí svůj asi nejznámější dokument o Fidelu Castrovi.


4.7.1927
Subiaco, Řím, Lazio, Itálie
16.1.2023
Řím, Lazio, Itálie
Gina Lollobrigida csfd

Box Office 3DXXLDonna in fuga, UnaSto a jedna nocŘímankaPodvodUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaNo encontré rosas para mi madreKing, Queen, KnavePanáček ze dřevaEl hombre de Río MaloDobrý den, paní Campbellová!Kde vzít za války pivoLa morte ha fatto l'uovoNádherný listopadStuntmanCervantesHotel ParadisoJá, já, já ... a ti druzíLe piacevoli nottiLes SultansBambole, LePodivné manželstvíBezcharakterní ženaCísařská VenušeMare mattoIppolitanina krásaGo Naked in the WorldItalské prázdninyHrstka statečnýchZákonŠalamoun a královna ze SábyAnna di BrooklynTrapézaZvoník u Matky BožíLa donna più bella del mondoChléb, láska a žárlivostIl maestro di Don GiovanniLe grand jeuŘímankaChléb, láska a fantasieLa provincialeNevěrnicePoraž ďáblaUn giorno in preturaAltri tempi - Zibaldone n. 1Fanfán TulipánKrásky nociMoglie per una notteA Tale of Five CitiesAmor non ho... però... peròEnrico Caruso: leggenda di una voceMěsto se bráníPozor, banditi!AlinaCuori senza frontiereMiss ItaliaPsí životFollie per l'operaSposa non puo attendere, La


Aktualizace osobnostního profilu Gina Lollobrigida: 31.10. 2023 06:31