Barbara Billingsley (1922 - 2010)


Narodila se jako Barbara Lillian Combes v kalifornském Los Angeles, byla nejmladším ze tří dětí. Její rodiče se rozvedli krátce před jejími čtvrtými narozeninami a její otec Robert, který se později stal asistentem policejního náčelníka, se poté znovu oženil. Barbara se záhy zamilovala do divadla a během studia na George Washington High School v Los Angeles hrála ve všech školních divadelních hrách. Své rodné jméno používala do roku 1941. V roce 1941, kdy se jejím prvním manželem stal Glenn Billingsley, začala používat jméno Barbara Billingsley.

Opravdový úspěch ale Barbara zaznamenala až v roce 1957, kdy podepsala smlouvu se společností Universal Studios a začala ztvárňovat roli matky June Cleaver v sitcomu LEAVE IT TO BEAVER. Tento seriál začala vysílat stanice CBS, zde byl ale brzy stažen. Seriál se pak začal vysílat na stanici ABC, kde byl zrušen až po šesti sezónách. Po ukončení seriálu v roce 1963 měla Barbara problém se získáním rolí a na filmovém plátně byla vidět až v roce 1980 v komedii PŘIPOUTEJTE SE, PROSÍM. Z popularity postavy June Cleaver těžila v komedii STILL THE BEAVER, v pokračování seriálu THE NEW LEAVE IT TO BEAVER v letech 1985 až 1989 a v komedii NECHTE TO NA BEAVEROVI z roku 1997, kde hrála postavu tety Marthy.

Jejím prvním manželem se v roce 1941 stal restauratér Glenn Billingsley. Přestože se jim narodili dva synové Drew a Glenn, manželství nevydrželo a skončilo v roce 1947 rozvodem. V roce 1953 se stal jejím druhým manželem britský režisér Roy Kellino, se kterým Barbara žila do jeho smrti v roce 1956. V roce 1959 se provdala potřetí a naposledy za doktora Williama S. Mortensena. S ním žila šťastně až do jeho smrti v červenci roku 1981. Barbara zemřela v říjnu roku 2010 v kalifornské Santa Monice ve věku 94 let.


22.12.1922
Los Angeles, California, USA
16.10.2010
Santa Monica, California, USA
Barbara Billingsley csfd

Secret SantaNechte to na BeaveroviGoing to the ChapelBack to the BeachFamily Comedy HourČarodějka z Bay CoveThe Careless YearsDay of TriumphThe Lady Wants MinkÚtočníci z MarsuInvitationMěsto iluzíWoman in the DarkYoung Man with IdeasAngels in the OutfieldInside StraightOh! SusannaThree Guys Named MikeTwo Dollar BettorVysoký cílDial 1119Pretty BabyShadow on the WallTrial Without JuryA Kiss for CorlissAir HostessAny Number Can PlayI Cheated the LawPrejudiceThe Sun Comes UpV pastiNásilný činThe Argyle SecretsThe Saxon CharmThe Valiant HombreLiving in a Big WayThe Arnelo AffairThe Unfinished DanceFaithful in My FashionThe Secret HeartThree Wise FoolsTwo Sisters from BostonUndercurrentUp Goes MaisieDobrodružstvíNa pomezí záhadRoseanneBoy Meets WorldThe MommiesParker Lewis musí vyhrátStill the BeaverEmpty NestMurphy Brown


Aktualizace osobnostního profilu Barbara Billingsley: 25.4. 2024 07:57