Maria Schneider (1952 - 2011)


Francouzská herečka Maria Schneider zdědila sklony k umění po rodičích, jejím otcem byl významný francouzský herec Daniel Gélin (1921-2002). Gélin byl sice třikrát ženatý, ale Maria pocházela z nemanželského vztahu s Marií-Christine Schneider, která byla modelkou. Přestože všechny biografie Marie Schneider zdůrazňují osobnost jejího otce, ten ji nikdy neuznal za vlastní a viděli se pouze třikrát v životě. Maria Schneider vyrůstala s matkou na francouzsko-německém pomezí, začala studovat řečtinu a latinu, teenagerské rebelství pak vedlo její kroky od matky do Paříže, kde se snažila prosadit jako modelka a herečka.

Neurovnaný soukromý život a drogová závislost přivedly Marii Schneider k pokusu o sebevraždu, načež se nechala dobrovolně hospitalizovat na psychiatrické klinice v Římě. Jestliže dosud točila několik filmů ročně, v její filmografii následovala dvouletá přestávka (1975-1977). Po prvních zkušenostech u filmu se Maria Schneider odmítala svlékat před kamerou, takže ji minula nabízená hlavní role v kontroverzním filmu CALIGULA (1979), sama k tomuto tématu řekla: „Jsem herečka, ne prostitutka.“ Dostávala ale další hodnotné příležitosti, v Německu například natočila film KRÁSNÝ GIGOLO, UBOHÝ GIGOLO (Schöner Gigolo, armer Gigolo, 1979), v jugoslávsko-francouzském filmu SEZÓNA MÍRU V PAŘÍŽI (Sezona miru u Parizu, 1981) se setkala i se svým otcem Danielem Gélinem. Mezitím byla nominována na Cézara za vedlejší roli ve filmu VYTÁČKA (La dérobade, 1979).

V osmdesátých letech začala kromě filmu pracovat také pro televizi, točila inscenace a seriály ve Francii i Itálii. V té době se také zklidnil její soukromý život; sama byla na informace ze svého soukromí skoupá, spekulace o její bisexualitě a jen drobné náznaky o jejím partnerském životě byly často vděčným tématem pro bulvár. Z její další filmografie se sluší připomenout francouzský film BUNKER PALACE HOTEL (1989) nebo drama s ožehavou tématikou AIDS NOCI ŠELEM (Les nuits fauves, 1992).V menší roli se pak objevila v adaptaci slavné literární předlohy JANA EYROVÁ (Jane Eyre, 1995). Poslední vystoupení před kamerou absolvovala v rámci romantického dramatu KLIENTKA (La cliente, 2008) v režii Josiane Balasko.

Maria Schneider zemřela následkem rakoviny 3. února 2011 ve věku nedožitých 59 let. Krátce před smrtí byla za svůj přínos filmu oceněna vysokými státními vyznamenáními ve Francii – v roce 2010 obdržela Řád Čestné legie a Řád umění a literatury.


27.3.1952
Paříž, Île de France, Francie
3.2.2011
Paříž, Île de France, Francie
Maria Schneider csfd

KlientkaLa clefŽivot umělceQuale amoreAu large de Bad RagazLa RepentieHerciSomething to Believe InVěčná láskaČerný andělJana EyrováContrôle d'identitéAu pays des JulietsNoci šelemCondanna, LaÉcrans de sableBunkr hotelu PalaceSilvia è solaRésidence surveilléeMuž, který zradilYoroppa tokkyuBalles perduesCercasi GesùMerry-Go-RoundPíseň nemilovanéhoSezona mira u ParizuHaineMama DraculaWeiße ReiseLa DérobadeVrouw als Eva, EenIo sono miaViolantaOpatrovnice dětíCari genitoriReigenHelléPoslední tango v PařížiStará pannaWhat a Flash!Jambes en l'air, LesMadlyVánoční stromekŽenyA.D. La guerre de l'ombreMaigretDes héros ordinairesNavarroLornac ist überallBuio nella valleSkin: A History of Nudity in the MoviesDelphine et Carole, insoumusesHollywood, No Sex Please!Byl jednou jeden film: Poslední tango v PařížiBrandoIl était une fois...Cinéma cinémasSois belle et tais-toi !


Aktualizace osobnostního profilu Maria Schneider: 2.11. 2023 16:40