Crispin Glover 60 let


Vegetarián Crispin Glover, narozený v New Yorku, je synem charakterního herce Bruce Glovera. Ještě když byl malý, tak se s rodinou přestěhoval do Kalifornie, kde už ve třinácti letech dostal svého agenta, jenž mu sehnal v roce 1977 roli v muzikálu Za zvuků hudby. Na počátku 80. let začal studovat na střední škole v Beverly Hills, kde se seznámil se stejně starým Nicolasem Cagem, z nichž se stali nejlepší kamarádi a zahráli si společně v teenagerském seriálu Best of Times z roku 1981.

Tehdy mu Robert Zemeckis nabídl vedlejší roli v připravované scifi komedii Návrat do budoucnosti. Crispinovi se zprvu do filmu nechtělo, ale nakonec si zahrál mladého/starého George McFlye a udělal dobře, z Návratu do budoucnosti se stal nesmírný hit, který z něj udělal americkou filmovou hvězd., která bude populární až do konce života (ne, že by jeho jméno dnes znal každý, ale jeho tvář navždy každému uvízne v paměti díky Zemeckisově snímku). Jenže Crispin se docela nečekaně nevydal cestou hollywoodské hvězdy a jeho následujícím počinem bylo nezávislé drama Na břehu řeky (1986). Pak a to skutečně nečekaně – následovala až do konce toho desetiletí filmová pauza.

Návrat na filmové plátno přišel až v roce 1990, kdy se Crispin objevil v malé roli po boku starého dobrého Cage v road movie Davida Lynche Zběsilost v srdci a pak v hlavní roli zazářil v několika komediích, o jejichž kvalitách ale myslím není nutné zde mluvit, mnohem většího uznání se dočkal díky vedlejším rolím ve filmech Co žere Gilberta Graipa, Mrtvý muž nebo Lid versus Larry Flynt. V roce 2000 se objevil v komedii Sestřička Betty a v nepříliš vydařené akční komedii Charlieho andílci.

Před dvěma roky dostal jednu ze svých mála hlavních rolích – v hororu Krysař Willawd, ale film se nesetkal s příliš dobrým přijetím, stejně jako pokračování Charlieho andílků. Naopak ale Crispin zazářil s filmem, na kterém debutoval jako režisér – s dramatem What Is It?.


20.4.1964
New York City, New York, USA
Crispin Glover csfd

Red Bird LaneSmiley Face KillersLucky DayAngláni na útěkuBy the Rivers of BabylonSaat des TerrorsWe Have Always Lived in the CastleAimy in a CageHiszpankaMotelFreaky DeakyAlenka v říši divůLovecká sezóna 3Mr. NiceTo byl zítra flámThe Donner PartyČíslo 9Freezer Burn: The Invasion of LaxdaleLovecká sezóna 2BeowulfThe Wizard of GoreVelkej bijákSimon řeklSexy mrtvolaWhat Is It?Záhada jezera LochnessCharlieho andílci: Na plný peckyKrysař WillardJako MikeZločin a trestBartlebyNa plný peckyCharlieho andílciSestřička BettyLid versus Larry FlyntMrtvý mužNámořní policieCo žere Gilberta GrapeaI na kovbojky občas padne smutekFerdydurkeMalí smolařiRubin a EdThe DoorsZběsilost v srdciRozbouřený životNa břehu řekyNávrat do budoucnostiO závod s měsícemPátek třináctého 4UčiteléMalý géniusMy TutorStřední škola po americkuBest of TimesKabinet kuriozit Guillerma Del ToraAmeričtí bohové


Aktualizace osobnostního profilu Crispin Glover: 30.10. 2023 12:37