Mercedes Ruehl 76 let


Mercedes J. Ruehl se narodila 28. února 1948 v New Yorku, vyrůstala však na předměstí Silver Spring v Marylandu. Pro své studium si zvolila anglickou literaturu, kterou posléze vystudovala na College of New Rochelle. Léta pak působila na různých regionálních scénách a nejčastěji byla obsazována v klasickém repertoáru.

Na Brodwayi debutovala ve hře Herba Gardnera Nejsem Rappaport. Postavu výstřední tety Betty vytvořila v komediálním snímku ZTRACENI NAVŽDY (1993). Za tuto původní divadelní hru Neila Simona, ve které účinkovala taktéž, obdržela roku 1991 cenu Tony. Jako host vystoupila v televizním pořadu „THE COSBY SHOW“ a v seriálu „OUR FAMILY HONOR“.

Ve filmu se objevovala v menších rolích od konce 70. let. Větší uplatnění před kamerou na ni čekalo zhruba o deset let později. Roku 1988 se objevuje v krimi komedii MANŽELSTVÍ S MAFIÍ, kde působivě zahrála postavu manželky mafiánského kmotra, který se zamiluje do vdovy (Michelle Pfeiffer) svého zastřeleného podřízeného. Tato její kreace byla odměněna cenou Amerických filmových kritiků.

Největšího úspěchu a slávy ve své kariéře se dočkala v roce 1991 díky filmu KRÁL RYBÁŘ. Stala se totiž laureátkou Oscara a Zlatého Glóbu v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Tento nevídaný úspěch jí přinesla postava života a elánu plné majitelky videopůjčovny Anne Napolitanové, jejímuž zkrachovalému a cynickému milenci (Jeff Bridges) otevře nové duchovní obzory bláznivý bezdomovec (Robin Williams).


28.2.1948
Queens, New York City, New York, USA
Mercedes Ruehl csfd

The Nana ProjectZlatokopkyChu and BlossomStar Spangled BannersEl JefeLoving LeahHolka jako já - příběh Gwen AraujoŠestnáctiletá matkaEveryday LifeJablko sváruNájemný vrah to zařídíSpoluvinaStrašidelná vilaVdovyAmerická dívkaCo se vaří?More Dogs Than BonesPokrevní sestryThe Amati GirlsThe Minus ManČas láskyGiaRoseannin hrobRybárnaSubway Stories: Tales from the UndergroundObvinění: Proces s McMartinovýmiPoslední akční hrdinaZtraceni navždyKrál rybářLhářiCvociOtroci New YorkuManželství s mafiíVelkýCharing Cross Road č. 84Leader of the BandTajemství mého úspěchuHořkostTwistedMom's On StrikeČtyři přáteléWarriorsDona Flor a její dva manželéNemocnice New AmsterdamBullPowerNámořní vyšetřovací služba


Aktualizace osobnostního profilu Mercedes Ruehl: 9.11. 2023 13:46