Rod Cameron (1910 - 1983)


Kanadský herec, vlastním jménem Nathan Roderick Cox, se narodil 7. prosince 1910 v Calgary (Alberta). V USA kdysi platil za top-star "béčkových" westernů. U Karla Maye byl v řadě "Oldů" třetím: OLD FIREHAND měl jako nástupce OLD SHATTERHANDA a OLD SUREHANDA ještě jednou oživit filmovou sérii. Záměr se však nezdařil. Westernový veterán Rod Cameron neměl takové charisma, jako jeho předchůdci Lex Barker a Stewart Granger, ani nebyl nadán přemírou talentu.

O něco divočeji probíhal jeho soukromý život - po rozvodu si v roce 1960 vzal za manželku svoji někdejší tchýni. Počátkem šedesátých let odešel jako mnoho jeho amerických kolegů do Evropy, která jim nabízela lepší pracovní možnosti. Svým vylíčením mayovského hrdiny v kožešinové čepici však nemohl už trochu pomalý herec nikoho nadchnout; poslední mayovka z produkce Rialta byla obchodním propadákem. Herec se vrátil zpět do USA, kde byl vidět už jen v několika snímcích.

Herec zemřel 21. prosince 1983 v Gainesville (Georgia, USA) ve věku 73 let. Jeho filmografie čítá celkem 125 titulů, ale ve vzpomínkách diváků z nich pravděpodobně přetrvává jen jeden snímek - OLD FIREHAND.


7.12.1910
Calgary, Alberta, Kanada
21.12.1983
Gainesville, Georgia, USA
Rod Cameron csfd

Love and the Midnight Auto SupplyJessi's GirlsPsychic KillerBonanza - Ride the WindEvel KnievelThe Last MovieBlack Dragon of ManzanarThe Baron's African WarVinnetou a Old FirehandRequiem for a GunfighterThe Bounty KillerLe pistole non discutonoLes Sentiers de la haineThe Gun HawkGunfight at Black Horse CanyonEscapementThe Man Who Died TwiceSpoilers of the ForestYaqui DrumsDouble JeopardyHeadline HuntersPassport to TreasonSanta Fe PassageThe Fighting ChanceCesta na jihozápadHell's OutpostSan AntoneThe Steel LadyFort OsageJungle, TheRide the Man DownWagons WestWoman of the North CountryCavalry ScoutOh! SusannaThe Sea HornetDakota LilShort GrassStage to TucsonBrimstoneStampedeBelle Starr's DaughterPanhandleRiver LadyStrike It RichThe PlunderersPirates of MontereyThe RunaroundBeyond the PecosFrontier GalRenegades of the Rio GrandeSalome, Where She DancedSwing Out, SisterBoss of BoomtownMrs. ParkingtonRiders of the Santa FeThe Old Texas TrailTrigger TrailG-men vs. the Black DragonGung Ho!: Ofenzíva v Pacifiku


Aktualizace osobnostního profilu Rod Cameron: 4.4. 2024 22:09