Hanna Schygulla 80 let


Hanna Schygulla sa narodila 25. decembra 1943 v Hornosliezskych Katowiciach v dnešnom Poľsku, ako dcéra obchodníka s drevom Josepha Schygullu a matky Antonie rodenej Mzyk. Tí sa presťahovali v roku 1945 do Mníchova. Otec sa vrátil z vojenského zajatia v roku 1948. Po maturite na Luisengymnasium v Mníchove bola rok opatrovateľkou v v Paríži.

Od roku 1974 sa prestala fixovať na Fassbindera a príjíma ponuky aj iných režisérov. V roku 1978 zasa točí s Fassbinderom “Die Ehe der Maria Braun“ (Manželstvo Márie Braunovej). V 90-tych rokoch vystupuje aj ako úspešná šansoniérka a recitátorka.

V posledných rokoch spolupracuje s režisérmi mladej generácie ako Hans Steinbichler vo filme „Winterreise“ (2006) alebo s Fatih Akin vo filme „Auf der anderen Seite“ (2007). Za vedľajšiu úlohu v tomto filme dostala v roku 2008 Nemeckú filmovú cenu „Deutschen Filmpreis 2008“.

Od roku 1981 žije Hanna Schygulla v Paríži. Je nositeľkou niekoľkých nemeckých a medzinárodných filmových ocenení.


25.12.1943
Königshütte (Chorzów), Německá říše
Hanna Schygulla csfd

ChudáčciPeter von KantTout s'est bien passéZáhada jménem Henri PickModlitbaFortunataLedažeTichý křikAvantiPandemiaFaustClara, une passion françaiseNa druhé straněZimní cestaDie blaue GrenzePátek anebo jiný denPromised LandAbsolitudeWerckmeisterovy harmonieHanna Schygulla SingsBlack OutDívka tvých snůČerný andělLeaMilimPaktenSto a jedna nocHey StrangerLe Bel horizonAux petits bonheursGolem, le jardin pétrifiéMadame BäurinMavi SurgunFrauen über R. W. FassbinderGibellina, Metamorphosis of a MelodyGolem, l'esprit de l'exilWarszawa. Année 5703Znovu po smrtiAbrahams GoldAventure de Catherine C.Miss ArizonaLéto slečny ForbesovéCasanovaForever, LuluBarnumDelta ForceIl futuro è donnaL'Aide-mémoireHeller WahnLáska v NěmeckuPříběh PieryAntonietaNoc ve VarennesVášeňDie FälschungLili MarleenManželství Marie BraunovéTřetí generaceÚtěkyDer Stumme


Aktualizace osobnostního profilu Hanna Schygulla: 19.3. 2024 00:18