Mario Lanza (1921 - 1959)


Dne 31. 1. 1921 se v Pensylvánii, USA narodil italským přistěhovalcům syn, který dostal jméno Alfredo Arnold Cocozza, později proslulý tenorista, který vystupoval pod uměleckým jménem Mario Lanza. Ten jediný byl obrovským konkurentem světově proslulého pěveckého mága již dříve narozeného Enrica Carusa. Otec jako téměř každý správný Ital dobře zpíval a malý Alfredo ke zpěvu inklinoval už jako malý kluk. Byl přirozený talent a jeho začátky na místních operních představeních ho přibližovaly světu umění, velké opery a posléze i filmu.

II. světová válka zasáhla do jeho kariéry. Byl nasazen ke zvláštní službě vojenského letectva USA a současně se objevoval v show pro vojáky s názvem On the Beam a ve filmové verzi OKŘÍDLENÉHO VÍTĚZSTVÍ si poprvé zahrál v menší roli. V říjnu 1945 se vrátil do civilu a poprvé vystupoval v rádiovém programu CBS Great Moments in Music, kde několikrát zpíval ukázky ze světových oper. Poté studoval téměř rok u věhlasného pedagoga Enrica Rosatiho. V letech 1947 - 1948 následovalo velkolepé turné 86 koncertů po Spojených státech, Kanadě a Mexiku, zpíval s velkým diváckým úspěchem plukovníka Pinkertona v New Orleanské opeře ve dvou představeních MADAM BUTTERFLY.

Koncertem v Hollywoodu si získal pozornost šéfa MGM Louise B. Mayera, který s ním podepsal sedmiletou spolupráci. Smlouva s MGM požadovala, aby se Lanza věnoval studiu každé role minimálně půl roku, s čímž na začátku Mario neměl problémy, a zkombinoval svou filmovou kariéru s tou operní. Začal natáčet u RCA první gramodesky. Jeho první dva filmy, ve kterých hrál hlavní roli, PŮLNOČNÍ POLIBEK a PŘÍPITEK NA NEW ORLEANS, byly velmi úspěšné, stejně jako jeho nahrávky, a Lanzova sláva dramaticky rostla. V roce 1951 Lanza ztělesnil tenoristu Enrica Carusa ve filmu VELKÝ CARUSO, který byl neuvěřitelně úspěšný. Zároveň, však díky své popularitě, se stal Lanza terčem ostré kritiky od některých hudebních kritiků (jak už bývá pravidlem, co se líbí divákovi, nelíbí se kritice), včetně těch, kteří několik let předtím jeho výkony chválili.

Zato o rok později studio MGM Lanzu propustilo, i přesto, že už nahrál písně pro film PRINC STUDENT. Důvod jeho propuštění byly prý často se opakující problémy s vizáží a výkyvy jeho váhy, protože se Lanza údajně nevešel do kostýmů prince. Avšak Lanzovi životopisci Paolo Cesari a John Mannering zjistili, že Lanza neměl v době začátku produkce filmu nadváhu, ale že to byly ve skutečnosti velké rozpory s režisérem C. Bernhardtem, týkajícími se Lanzova podání jedné z písní, kvůli kterým Lanza po jedné hádce odešel z natáčení. Společnost MGM odmítla Bernhardta vyměnit, a film byl nakonec natočen s hercem Edmundem Purdomem, který otevíral ústa na Lanzův playback. Upřimně řečeno, vizáží se na roli prince hodil bezesporu vysoký a pohledný Purdom daleko lépe než malý a tělnatý Mario. Zarážející je ovšem to, že stejně nakonec Bernhardta nahradil coby režisér filmu Richard Thorpe. Thorpeho si vyžádal právě Lanza u MGM na místo Bernhardta, který s ním měl původně natáčet VELKÉHO CARUSA.


31.1.1921
Filadelfie, Pennsylvania, USA
7.10.1959
Řím, Lazio, Itálie
Mario Lanza csfd

For the First TimeSeven Hills of RomeSerenádaThe Student PrinceBecause You're MineVelký CarusoThe Toast of New OrleansThat Midnight KissWinged VictoryElvis Presley: Věčné hledáníAndrea Bocelli: CinemaMoments in MusicSome of the Best


Aktualizace osobnostního profilu Mario Lanza: 14.3. 2024 02:48