Jon Pertwee (1919 - 1996)


A tear, Sarah Jane? No, don't cry. While there's life, there's...Jon Pertwee, celým jménem Jon Devon Roland Pertwee, se narodil dne sedmého července roku 1919 v Chelsea v Londýně v Anglii ve Velké Británii a zemřel dne dvacátého května roku 1996 ve věku sedmdesáti šesti let v Sherman v Konektikatu na infarkt. Byl to filmový, divadelní a televizní herec, kabaretní komik a stand-upista. Jon měl již od mala propozice k tomu, aby se stal hercem, neboť jeho otec byl uznávaný herec a scénárista Roland Pertwee, který byl bratrancem herce Billa Pertweeho. Jeho dětství bylo poněkud komplikovanější, protože jeho otec si vzal jinou ženu a jeho matku opustil. To mělo za příčinu, že se párkrát musel přestěhovat, což se podepsalo na jeho vzdělání, protože studoval hned na několika školách. Kupříkladu na Frensham Heights School, na škole v Rowledge, či na Sherborne School v Sherborne v Dorsetu.

Dalo by se říci, že k filmu si dlouho nepřičuchl a nijak se ani neukázal. Za zmínku snad stojí jen rok 1953, kdy se objevil v Will Any Gentleman...?, kde si shodou okolností také poprvé zahrál s prvním Doktorem Who Williamem Hartnellem. Jeho doménou bylo prostě rádio, kde se nejvíce také v Británii proslavil. Hrál ve filmech a seriálech, to sice ano. Ale nijak v nich neprokoukl. Zásadní zlom v jeho kariéře přichází s rokem 1969, kdy byl vybrán jako nový třetí Doktor Who do stejnojmenného seriálu televizní stanice BBC, aby vystřídal druhého Doktora Who, Patricka Troughtona. S ním a Williamem Hartnellem se často setkával ve speciálních epizodách, kde ztvárňovali komickou trojici Doktorů Who, kteří měli často tendenci se hádat. Konec této dlouhé epochy, kterou žádný z herců Doktora Who nerad opouští, nastal v roce 1974, kdy byl nahrazen čtvrtým Doktorem Who – Tomem Bakerem.

I tak to neznamenalo konec v jeho kariéře. Naopak – měl ještě čím překvapit. Kupříkladu v témže roce, kdy byl nahrazen Tomem Bakerem, byl naopak obsazen do Worzel Gummidge, kde zůstal neuvěřitelných osm let až do roku 1981, kdy byl tento televizní trhák zrušen. Díky protestům zejména ze strany tohoto herce byl na pár let pořad přeci jen prodloužen, než se v něm oficiálně ve speciální poslední epizodě rozloučil a oznámil, že je konec. Pak se vrátil naplno k rádiu. Občas se objevil v nějakém tom speciálu k výročí Doktora Who, jako třeba v The Five Doctors, avšak jinak přetrvával v BBC Radio 4.

V roce 1996 pak nečekaně zemřel, což otřáslo celou BBC. Zejména jeho kolegy a přátele z okruhu Doktora Who jako Toma Bakera, či Colina Bakera, kteří mu vzdali hold za přínos, který dal televizní stanici BBC. Posmrtně mu na jeho památku pak byl věnován v témže roce film Doktor Who, v němž ztvárnil doktora Paul McGann.


7.7.1919
Chelsea, Londýn, England, Velká Británie
20.5.1996
New York City, New York, USA
Jon Pertwee csfd

Doctor Who: Twice Upon a TimeDoctor Who: The Day of the DoctorReturn to Devil's EndMladý Indiana Jones: Útok jestřábůMyth Makers Vol. 7: Wendy PadburyZero Imperative, TheThe Airzone SolutionPlnými plachtami vpřed, Kolumbe!Myth Makers Vol. 7: Myth RunnerMyth Makers Vol. 4: Jon PertweeDoctor Who: The Five DoctorsCurious Case of Santa Claus, TheThe Boys in BlueWorzel Gummidge: A Cup o' Tea an' a Slice o' CakeVodní dětiAdventures of a Private EyeFour Against the DesertNo. 1 of the Secret ServiceWombling FreeOne of Our Dinosaurs Is MissingDům smrtiUp in the AirCestou na fórum se stala divná věcNepřestávej křičetUloupená lokomotivaCarry On CowboyHow to Undress in Public Without Undue EmbarrassmentI've Gotta HorseMother GooseYou Must Be Joking!Carry On CleoLadies Who DoNearly a Nasty AccidentJust JoeNot a Hope in HellThe Ugly DucklingIt's a Wonderful WorldA Yank in ErmineThe Gay DogWill Any Gentleman...?Mister Drake's DuckBody Said No!, TheDear Mr. ProhackHelter SkelterMiss Pilgrim's ProgressMurder at the WindmillPiece of Cake, ATrouble in the AirWilliam Comes to TownWilliam at the CircusThe Wandering JewToad of Toad HallThe Four Just MenAmeričan v OxforduDobrodružství Sarah JaneMladý Indiana Jones


Aktualizace osobnostního profilu Jon Pertwee: 1.11. 2023 12:36