King Vidor (1894 - 1982)


"Je velkou chybou vytvářet film pomocí pera a papíru, musí jej vytvářet kamera"

V roce 1915 přijel do Hollywoodu a poprvé se oženil . V dalších letech natočil několik nevýrazných filmů, v nichž režíroval svou ženu, herečku Florence Arto. V roce 1916 se poprvé představil také před kamerou. Mimo jiné si také zahrál jednu z rolí v převratném snímku D.W. Griffitha INTOLERANCE. V roce 1918 se stal otcem, narodila se mu dcera Suzanne, ale manželství s Florence skončilo v roce 1924 rozvodem. První velký úspěch zaznamenal v roce 1925 s válečným dramatem PŘEHLÍDKA SMRTI ve kterém se pokusil poukázat na nesmyslnost válčení. Následující rok se oženil podruhé. Se svou druhou ženou, herečkou Eleanor Boardman měl dvě dcery, Antonii (narozena 1927) a Belindu (narozena 1930). V roce 1928 natočil snímek ECCE HOMO!, který se stal jeho nejvýraznějším dílem němé éry. Popisuje v něm životní příběh obyčejného člověka, marně se snažícího prosadit ve velkoměstě. V roce 1931 skončilo manželství s Eleanor Boardman rozvodem.

Do zvukové éry vstoupil v roce 1929 úspěšně snímkem HALLELUJAH! o životě černochů na bavlníkových plantážích. V dalších letech natočil několik filmů a v roce 1932 se potřetí oženil. Jeho třetí ženou se stala Elizabeth Hill se kterou strávil zbytek života. Další významné dílo vytvořil v roce 1934, sociální drama OUR DAILY BREAD, jehož hrdiny byli farmáři, kteří bojují proti suchu za drastických podmínek nezaměstnanosti a hospodářské krize. V roce 1938 natočil v Anglii adaptaci Croninova románu THE CITADEL, kde na příběhu lékaře a jeho chudých pacientů vykresluje prostředí waleského uhelného revíru. V průběhu 40. let se převážně věnoval komerční kinematografii. V roce 1953 vydal autobiografickou knihu " A Tree is A Tree". V roce 1956 natočil významné dílo, adaptaci Tolstého románu VOJNA A MÍR a posledním titulem Vidorovy filmografie je biblický příběh ŠALAMOUN A KRÁLOVNA ZE SÁBY.

Po skončení filmové kariéry se stal profesorem filmové tvorby na Univerzitě jižní Kalifornie. Během své kariéry byl pětkrát nominován na Oscara, ale ani jednou nominaci neproměnil ve zlatou sošku. V roce 1979 mu byl udělen čestný Oscar za celoživotní dílo. Zemřel 1. listopadu 1982 v Paso Robles (Kalifornie) ve věku 88 let.


8.2.1894
Galveston, Texas, USA
1.11.1982
Paso Robles, California, USA
King Vidor csfd

Šalamoun a královna ze SábyVojna a mírMuž bez hvězdyJapanese War BrideRuby GentryováLightning Strikes TwiceTam za lesyThe FountainheadOn Our Merry WaySouboj na slunciAmerická romanceH. M. Pulham, Esq.Cesta na severozápadComrade XCitadelaStella DallasThe Texas RangersSo Red the RoseSvatební nocOur Daily BreadThe Stranger's ReturnCynaraRajské ptáčeStreet SceneThe ChampBilly the KidNot So DumbAleluja!Ecce homo!Slečna Peggy v pokušeníThe PatsyBardelys the MagnificentLa BohèmeProud FleshPřehlídka smrtiHappinessJeho chvíleWife of the Centaur, TheWild OrangesWine of YouthThe Woman of BronzeThree Wise FoolsConquering the WomanDusk to DawnPeg o' My HeartReal AdventureLove Never DiesThe Sky PilotFamily Honor, TheJack-Knife Man, TheBetter TimesPoor RelationsThe Other HalfThe Turn in the RoadGrand Military Parade, TheHurricane in GalvestonThe MetaphorTruth and Illusion: An Introduction to MetaphysicsLight's Diamond Jubilee


Aktualizace osobnostního profilu King Vidor: 14.2. 2024 22:34