Isabelle Huppert 71 let


Vyrůstala se svými čtyřmi sourozenci ve Ville d'Avray. Po maturitě na lyceu v Saint-Cloud studovala ruštinu a orientální jazyky na Faculté de Clichy a krátký čas působila jako učitelka ruštiny. V roce 1968 vstoupila na konzervatoř ve Versailles a v hereckém vzdělávání pokračovala od roku 1972 u Antoina Viteze na Státní konzervatoři dramatického umění v Paříži.

První její výraznější film. rolí byla švýcarská malířka a zpěvačka, jejíž tvůrčí vývoj naruší během 1. světové války schizofrenie, v psychologickém dramatu Aloïse (r. L. de Kermadecová). Mezinárodní úspěch a cenu BAFTA 1977 jí přinesla úloha introvertní Beatrice, která z milostného zklamání duševně onemocní, v dramatu Krajkářka (r. C. Goretta).

Zdánlivou netečnost, snadnou zranitelnost a trvalý neklid promítá I. H. téměř do všech svých postav, ať už se jedná o hrdinky z minulosti nebo současnosti: slavná kurtizána Alphonsine Plessisová ve film. přepisu Dumasova románu Dáma s kaméliemi (r. M. Bolognini); anglická spisovatelka Anne Brontëová v životopisném portrétu Sestry Brontëovy (r. A. Téchiné); znuděná dívka z lepší rodiny Nelly, hledající únik z měšťáckého soužití ve vztahu s mladíkem z podsvětí (Gérard Depardieu), v milostném dramatu Loulou (r. M. Pialat); protřelá chovatelka pstruhů Fréderique ve film. adaptaci románu Rogera Vaillanda Pstruh (r. J. Losey).

Působivou kreaci, za níž obdržela cenu na MFF v Cannes 1978, předvedla v úloze údajné vražedkyně, o jejímž osudu vypovídá drama podle skutečného soudního případu z 30. let Violette Nozièreová (r. C. Chabrol). Zvláštní cenu poroty na MFF v Benátkách 1988 získala za roli matky, která doplatí svým životem na to, že si během nacistické okupace tajně přivydělává prováděním potratů, v dramatu podle skutečné události Ženská záležitost (r. C. Chabrol). Pozoruhodný výkon, oceněný na MFF v Moskvě 1991, podala v adaptaci klasického románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová (r. C. Chabrol), kde ztělesnila Emmu Bovaryovou, ctižádostivou ženu, neschopnou však patřičně naplnit své touhy.


16.3.1953
Paříž, Île de France, Francie
Isabelle Huppert csfd

Portraits trompeursMon crimeSidonie au JaponCaravaggiův stínLa SyndicalistePaní Harrisová jede do PařížeÀ propos de JoanÍáLes PromessesKmotraBílá jako padlý sníhFrankieUne jeunesse doréeEvaGreta - osamělá ženaBarrageClaiřin fotoaparátHappy EndMadame HydeMarvinElleLes Fausses ConfidencesTout de suite maintenantVzpomínkyZačít znovuHlasitější než bombyPanelový světValley of LoveLa RitournelleZmizení Eleanor Rigbyové: OniAbus de faiblesseJeptiškaObětní beránekPomsta mrtvého mužeTip TopZmizení Eleanor Rigby: OnZmizení Eleanor Rigby: OnaDubaï flamingoLinhas de WellingtonLáskaRukojmíSpící krásaV jiné zemiMoje malá princeznaMon pire cauchemarCopacabanaSpeciální léčbaSama v AfriceVilla AmaliaDům u dálniceUn barrage contre le PacifiqueL'amore nascostoMédée MiracleOpojení mocíSoukromý majetekGabrielaMa mèreMám rád HuckabeesNávštěva starší sestryČas vlků


Aktualizace osobnostního profilu Isabelle Huppert: 2.11. 2023 11:55