Albert Speer (1905 - 1981)


Albert Speer se narodil 19. března 1905 v Mannheimu (Německo). Celým jménem se jmenoval Berthold Konrad Hermann Albert Speer, byl to přední německý architekt a později také jeden z ministrů za éry Adolfa Hitlera.

V roce 1942 po nešťastném úmrtí Fritze Todta se stal ministrem zbrojního průmyslu a během jeho působení v této funkci dosáhla produktivita práce v této oblasti služeb svého maxima. V březnu 1945 se ale vzepřel Hitlerovu nařízení na zboření průmyslových objektů a tak se díky tomuto kroku většina z nich zachránila.

Po ukončení 2. sv. války byl Speer zajat americkou armádou a v rámci Norimberského procesu uvězněn na 20 let. V rámci procesu také jako jeden z mála projevil lítost nad činy nacistického vedení a uznal i své pochybení. Po propuštění napsal několik autobiografií, které se mezi fanoušky i kritiky těšily veliké oblibě. O jeho dlouhém životě bylo také natočeno spoustu dokumentů, mezi nejznámější patří SPEER A HITLER.

Albert Speer zemřel 1. září 1981 v Londýně na krvácení do mozku. Na svou vlastní žádost je pochován ve městě Heidelberg, ke kterému měl citový vztah.


19.3.1905
Mannheim, Baden, Německá říše
1.9.1981
Londýn, England, Velká Británie
Albert Speer csfd

Verboten!Speer a HitlerHitler: Ztracená svědectví Třetí říšeNorimberský proces – ztracená svědectvíVzestup nacistůApokalypsa: Hitler míří na východGetting Away with Murder(s)Krvavé peníze: Nacistická ekonomikaČiré zlo: Z člověka nacistouHitler's Most WantedHitlerova říše: Poválečný plánKrálovská rodina, britská aristokracie a nacistiStrůjci zlaHitlerův NorimberkPoslední tajemství Třetí říšeKolaborovali s nacistyApokalypsa: 2. světová válkaDruhá světová válka v barvěHitlerovi bodyguardiNacistické krádeže uměníNorimberk: Nacisté před tribunálemSwastika RevisitedAdolf HitlerSpeer a HitlerZtracené světyHidden Fuhrer: Debating the Enigma of Hitler's SexualityHitlerovi poradciSmrt v bunkru - Skutečný příběh Adolfa HitleraTajemství mrtvých mužůWar Stories with Oliver NorthTelevize ve službách hákového křížeNazis: The Occult ConspiracyPoslední týdnyTřetí říše v barvěGreat Romances of the 20th CenturyNacismus, varování dějinHitlerovi mužiDer Nürnberger ProzessUndergångens arkitekturHitlerova kariéraPaměť spravedlnostiSvět ve válceDer ArchitektThe Twentieth CenturyBis fünf nach zwölf - Adolf Hitler und das 3. ReichSud narodovNurembergProč jsme bojovali IV.: Boje v BritániiVítězství víryTriumf vůleWie aus der Ferne


Aktualizace osobnostního profilu Albert Speer: 17.2. 2024 07:39