Lucille Ball (1911 - 1989)


„Nevím nic o štěstí. Nikdy jsem na něj nespoléhala a obávám se lidí, kteří to dělají. Štěstí pro mě znamená něco jiného: tvrdě pracovat a poznat co je příležitost a co ne.“

Hollywoodskou filmovou kariéru začala rozjíždět jako jedna z „Goldwynových děvčat“, když v roce 1933 získala menší roli v muzikálové komedii ŘÍMSKÉ AFÉRY. Krátce poté uzavřela smlouvu se společností RKO a následovalo několik malých rolí, například v romantické muzikálové komedii PÁNI V CYLINDRECH z roku 1935. Kromě spíše béčkových filmů se začala objevovat i v kvalitnějších snímcích jako napříkald v dramatu MOTÝL VZLÉTL K ZÁŘÍ (1937) nebo THE BIG STREET (1942), ve kterém se dočkala hlavní ženské role po boku Henryho Fondy. V roce 1940 během natáčení komediálního muzikálu TOO MANY GIRLS se seznámila s mladým kubánským hercem a hudebníkem jménem Desi Arnaz. I přes rozdílné povahové vlastnosti a věkový rozdíl (Desi byl o šest let mladší než Lucille) se do sebe oba vášnivě zamilovali a ještě v listopadu téhož roku se z nich stali manželé. Lucille zakrátko přešla ke společnosti MGM, kde začala získávat lepší role ve filmech jako DU BARRY WAS A LADY, BEST FOOT FORWARD (oba 1943) nebo ve filmu WITHOUT LOVE z roku 1945 s Katharine Hepburn a Spencerem Tracym v hlavních rolích. V roce 1948 získala roli manželky bankéře ze Středozápadu v rádiovém komediálním pořadu na pokračování MY FAVOURITE HUSBAND.

V roce 1950 pak přišla společnost CBS s nabídkou na účinkování v televizních seriálech. V roce 1951 se tak Lucille objevila se svým manželem, který hrál i zde jejího manžela, v sitcomu I LOVE LUCY. Společně s manželem Desim byli průkopníky při používání techniky tří kamer, která je nyní při natáčení televizních seriálů a sitcomů zcela běžná. Za účinkování v I LOVE LUCY byla celkem šestkrát nominována na cenu Emmy, z toho jednou ji skutečně získala. V roce 1960 si zahrála v komedii o trablech s láskou a manželstvím ve středním věku s názvem FAKTA ŽIVOTA. Za roli v tomto filmu byla nominována na Zlatý Globus a v souboji o Golden Laurel skončila na druhém místě. Úspěch sitcomu I LOVE LUCY pak vedl v roce 1962 k vytvoření jeho pokračování s názvem THE LUCY SHOW. Za tuto show byla Lucille celkem čtyřikrát nominována na cenu Emmy, z toho dvakrát ji opravdu získala, a jednou na Zlatý Globus. V roce 1968 pak následovalo další pokračování s názvem HERE´S LUCY. Za výkon v této show byla dvakrát nominována na Zlatý Globus. Ve stejném roce, kdy se začalo vysílat HERE´S LUCY – tedy v roce 1968 - si zahrála také s Henry Fondou v komedii TVOJE, MOJE A NAŠE. I za roli v tomto filmu byla nominována na Zlatý Globus a za tuto roli získala rovněž Golden Laurel. Lucille se také stala první ženou, která kdy vlastnila filmové studio – její studio neslo název Desilu. V roce 1974 si zahrála v muzikálu MAME, což jí vyneslo další nominaci na Zlatý Globus. Jedním z jejích posledních televizních vystoupení bylo účinkování na předávání Oscarů v roce 1982, kdy Lucille a její kolega Bob Hope oznamovali nominace a vítěze kategorie nejlepší film. Jejím rozloučením s hereckým světem pak byl seriál LIFE WITH LUCY, ve kterém si zahrála v roce 1986.

Během manželství s Desim se jim narodila dcera Lucie a syn Desi Arnez junior. Těhotná byla celkem pětkrát, ale tři z pěti těhotenství skončilo potratem. Toto zpočátku velmi šťastné manželství však nakonec skončilo v květnu roku 1960 rozvodem. V listopadu roku 1961 se jejím druhým manželem stal herec Gary Morton. Toto manželství ukončila až její smrt v dubnu roku 1989.


6.8.1911
Jamestown, New York, USA
26.4.1989
Beverly Hills, California, USA
Lucille Ball csfd

TrumboI Love Lucy: The Very First Show!Stone PillowLucy Moves to NBCTV: The Fabulous FiftiesLucy Calls the PresidentGypsy in My SoulWhat Now, Catherine Curtis?Lucille Ball Special, ALucille Ball/Jackie Gleason Special, TheLucy Gets LuckyThree for TwoHappy Anniversary and GoodbyeMameEverything You Always Wanted to Know About Jack Benny But Were Afraid to AskJack Benny's Twentieth Anniversary SpecialJack Benny's Birthday SpecialTvoje, moje a našePrůvodce ženatého mužeLucy in LondonLucille Ball Comedy Hour, TheVlastní žena se nekritizujeGood Years, TheFakta životaGene Kelly: An American in PasadenaForever, DarlingLucy se opravdu zbláznilaI Love LucyThe Long, Long TrailerThe Magic CarpetA Woman of DistinctionFancy PantsThe Fuller Brush GirlEasy LivingMiss Grant Takes RichmondSorrowful JonesHer Husband's AffairsHollywood BoundLuredEasy to WedLover Come BackThe Dark CornerTwo Smart PeopleAbbott and Costello in HollywoodWithout LoveZiegfeldův kabaretMeet the PeopleBest Foot ForwardDu Barry Was a LadyThousands CheerSeven Days' LeaveThe Big StreetValley of the SunA Girl, a Guy, and a GobLook Who's LaughingDance, Girl, DanceThe Marines Fly HighToo Many GirlsYou Can't Fool Your WifeBeauty for the Asking


Aktualizace osobnostního profilu Lucille Ball: 18.11. 2023 05:11