Cyd Charisse (1921 - 2008)


„Kdybych někdy musela vzdát herectví nebo tanec, raději bych dál tancovala.“

V roce 1943 se Cyd objevila jako Lily Norwood ve svém prvním filmu – byl to muzikál nazvaný SOMETHING TO SHOUT ABOUT. Ve stejném roce si zahrála ruskou tanečnici ve snímku MISSION TO MOSCOW. V roce 1945 byla angažována, aby tancovala společně s Fredem Astairem v muzikálové komedii ZIEGFELDŮV KABARET. Díky této roli získala sedmiletý kontrakt se společností MGM. Během následujících několika let se objevila v řadě muzikálů, ale opravdovou hvězdu střbrného plátna z ní udělal až muzikál ZPÍVÁNÍ V DEŠTI z roku 1952, ve kterém si zahrála s Genem Kellym. Po tomto úspěchu následoval hned o rok později další v muzikálu KONEČNĚ TRHÁK!. V muzikálech excelovala i nadále – například jako Fiona v romantickém fantasy muzikálu BRIGADOON z roku 1954 nebo o rok později v IT´S ALWAYS FAIR WEATHER. V roce 1958 byla nominována na Zlatý Globus pro nejlepší muzikálovou herečku za roli zapálené sovětské komisařky Ninotchky Yoschenko v muzikálu HEDVÁBNÉ PUNČOCHY. S příchodem 60. let ale muzikály začaly z filmového plátna mizet a Cyd skončila s tancováním před kamerami.

I nadále se však objevovala v televizi a v roce 1992 – ve věku 70 let - se dočkala svého debutu na Broadwayi. Také vystupovala v různých revue a kabaretních show v nočních klubech společně se svým druhým manželem, kterým byl zpěvák Tony Martin. Za Tonyho se Cyd provdala již v květnu roku 1948. Měli spolu syna Tonyho Martina Jr. Toto velmi šťastné manželství ukončila až Cydina smrt v červnu roku 2008. Cyd zemřela v kalifornském Los Angeles na komplikace spojené s infarktem ve věku 87 let. V roce 2002 byla uvedena do texaské filmové síně slávy a v listopadu roku 2006 získala Cyd v Bílém domě od prezidenta Bushe National Medal of the Arts and Humanities za celoživotní přínos v oblasti tance.


8.3.1921
Amarillo, Texas, USA
17.6.2008
Los Angeles, California, USA
Cyd Charisse csfd

Empire State Building MurdersSwimsuitVisioni privateGlitterSentimental JourneyPlacený doprovodVálečníci z AtlantidyWon Ton Ton, the Dog Who Saved HollywoodFol-de-RolMaroc 7The SilencersIl segreto del vestito rossoTwo Weeks in Another TownFive Golden HoursČerný trikotGene Kelly: An American in PasadenaParty GirlTwilight for the GodsHedvábné punčochyMeet Me in Las VegasIt's Always Fair WeatherBrigadoonDeep in My HeartEasy to LoveKonečně trhák!SombreroThe Wild NorthZpívání v deštiMark of the RenegadeEast Side, West SideTensionOn an Island with YouThe Kissing BanditWords and MusicFiestaThe Unfinished DanceThe Harvey GirlsThree Wise FoolsTill the Clouds Roll byZiegfeldův kabaretMission to MoscowSomething to Shout AboutThousands CheerEscort GirlBurkeho zákonFrasierTo je vražda, napsalaCrazy Like a FoxGlitterThe Fall GuyThe Love BoatHawaii Five-OFantasy IslandMedical Center


Aktualizace osobnostního profilu Cyd Charisse: 17.11. 2023 01:57