Olga Sommerová 74 let


Narodila se v Praze roku 1949. Po úspěšném ukončení střední školy šla studovat katedru dokumentární tvorby na FAMU. Na konci 70. let byla redaktorkou v Československé televizi. Věnovala se tomu pouhý rok. Pak šla dělat do Krátkého filmu Praha. Byla tam v letech 1989-1993. V roce 1991 šla dělat pedagožku na FAMU, pak předsedkyni Akademického senátu FAMU.

Zrežírovala úspěšný film O ČEM SNÍ ŽENY a rozhodla se, že vydá tři knihy. Ty se nakonec staly bestsellery. Většinou je také členkou v porotách a to doma i v zahraničí na mezinárodních filmových festivalech.

Celkem natočila devadesát sedm dokumentárních filmů. Měla s nimi velký úspěch a právem za ně dostala třicet cen doma i v zahraničí. Má velmi ráda letní rána, jízdu autem a svého psa Dandu. Byla vdaná za skladatele Vladimíra Sommera, s nímž měla syna Jakuba (1976) a později za dokumentaristu Jana Špátu, který je otcem dcery Olgy (1984). Obě děti jdou v rodičovských šlépějích - věnují se rovněž režii.


2.8.1949
Praha, Československo
Olga Sommerová csfd

KlaunkaMichael Kocáb – rocker versus politikPéče o dušiVěřím, že více světla potřeba nebudeJiří Suchý - Lehce s životem se prátVýbor na obranu nespravedlivě stíhanýchČervenáSvoboda podle SáglaČeské studentské revolty13. komnataSamoživyMagický hlas rebelkyPříběhy neobyčejné energieTo jsme si zase užili světaPopelčin komplexTajemství roduVěra 6824Inventura Febia21 mluvčích Charty 77Drž rytmus!České milováníŠpalíček B. MartinůDo samoty v tanciSedm světelMedelaNeznámí hrdinovéPřežili jsme svoje dětiTáta jako mámaLáska včera, dnes a zítraMoje 20. stoletíNejvětší ČechDěti pod KarpatyCesta domůDva muži na SibiřiMáňa po deseti letechKonec světa v srdci EvropyZtracená duše národaPříběhy slavnýchZábradlíCurriculum vitaeO čem sní muži


Aktualizace osobnostního profilu Olga Sommerová: 4.11. 2023 13:02