Giulietta Masina (1921 - 1994)


Giulia Anna (Giulietta) Masina se narodila v italském San Giorgio di Piano poblíž Boloně. Otec Gaetano Masina byl houslistou, matka, Anna Flavia Pasqualinová, učitelka. Giulietta měla tři starší sourozence: Eugenii a dvojčata Maria a Marii. Část mládí strávila u své ovdovělé tety v Římě, kde začínala studiem literatury, ale později se zaměřila na herectví; už během studií na římské univerzitě se připojila k dramatickému souboru a poté pracovala v Ateneo Theatre. V roce 1943 se dostala do povědomí jako rozhlasová herečka – byla obsazena jako Pallina v seriále o mladém manželském páru, ”Cico e Pallina”, jehož autorem byl Federico Fellini. Krátce poté, 30. října 1943, se za Felliniho také provdala a stala se pro něj jakousi ”múzou”. Několik měsíců po svatbě Giulietta sletěla ze schodů a potratila, další těhotenství jim 22. března 1945 přineslo syna Pierfederica, který bohužel o měsíc později zemřel.

V letech 1966 - 1969 uváděla velmi populární rozhlasovou show “Lettere aperte a Giulietta Masina“ a zářila v televizních seriálech "Eleonora" (1972) a "Camilla" (1976), podle novely Fausty Cialente, "Un inverno freddissimo" (1966). Vidět jsme ji mohli ve Felliniho filmu JULIETA A DUCHOVÉ (1965) nebo v jeho poetické komedii GINGER A FRED (1986), kde byl jejím partnerem Marcello Mastroianni. Jedním z jejích posledních filmů byla (česko)slovenská koprodukční pohádka v režii Juraje Jakubiska, PERINBABA (1985), kde si zahrála titulní roli “Paní Zimy“.

Masina zemřela v 73 letech v Říměna na rakovinu necelých pět měsíců po svém manželovi (F. Fellini zemřel den po jejich "zlaté svatbě" v roce 1993). Pohřbeni jsou vedle sebe ve Felliniho rodném Rimini, kde jejich hrobku ozdobil Arnaldo Pomodoro skulpturou ve tvaru korábu. Giulietta Masina celkem čtyřikrát získala italskou Stříbrnou stuhu, dvakrát pro ”nejlepší herečku” a dvakrát pro ”nejlepší herečku ve vedlejší roli”. Dvakrát byla také nominována na cenu BAFTA pro ”nejlepší zahraniční herečku”.


22.2.1921
San Giorgio di Piano, Emilia-Romagna, Itálie
23.3.1994
Řím, Lazio, Itálie
Giulietta Masina csfd

Perinbaba a dva světyFinal Cut - Dámy a pánovéAujourd'hui peut-ętre...Ginger a FredPerinbabaUn sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaEleonoraThe Madwoman of ChaillotNon stuzzicate la zanzaraScusi, lei è favorevole o contrario?Giulietta a duchovéDas kunstseidene MädchenJons und ErdmeFortunellaNella città l'infernoCabiriiny nociDobrou noc, advokátePodvodníkCento anni d'amoreSilniceVia Padova 46Donne proibiteAi margini della metropoliBílý šejkEuropa '51Romanzo della mia vita, IlWanda la peccatriceCameriera bella presenza offresi...Persiane chiuseSedm hodin malérůSvětla varietéBez milosrdenstvíPaisaSogni e bisogniCamillaGiulietta MasinaFederico FelliniAnthony Quinn: An OriginalPortrét režiséraFilm o filme. 1/1985Io sono Anna MagnaniLykke og kroneFelliniReflets de CannesThe 65th Annual Academy AwardsCinema 3La nuit des CésarsThe 30th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Giulietta Masina: 1.11. 2023 15:41