Wladyslaw Starewicz (1882 - 1965)


Tento ruský režisér s polskými předky začínal jako dokumentarista, ale jeho vášeň pro entomologii ho přivedla k natáčení animovaných snímků. Původně sice chtěl točit filmy s živými "herci", brouci ale nevydrželi žár ze světelných lamp a tak se Starewicz stal, trochu proti své vůli, průkopníkem stop-motion animace. Podle některých pramenů je dokonce označován za tvůrce vůbec prvního loutkového filmu.

Starewicz odmítal lukrativní nabídky z Ameriky a udržel si tak svůj styl a nezávislost. Jeho nejznámějším dílem je patrně "Maskot" (Fétiche) z roku 1934 a jeho filmem vrcholným pak deset let natáčený "Příběh lišky" (Le Roman de Renard) z roku 1930. Ladislaw Starewicz zemřel v roce 1965 při práci na svém dalším "velkém" filmu "Jako psi a kočky", který už bohužel nebyl dokončen.


6.8.1882
Vilnjus, Litva, Ruské impérium
28.2.1965
Fontenay-sous-Bois, Val-de-Marne, Francie
Wladyslaw Starewicz csfd

Les Fables de StarewitchLes Contes de l'horloge magiqueLe Roman de RenardJugendrauschL'ÉpouvantailIolaKaliostroNa Varshavskom traktePortretRuslan i LjudmilaZhitel nyeobitayemovo ostrovaHow the German General Signed a Pact with the DevilMars' StepsonFour Devils, TheNoč pěred RožděstvomStrašnaja měsťLucanus CervusCarrousel BorealNez au ventFleur de fougèreFétiche en voyage de nocesFéticheDeux fables de La FontaineAmour noir et amour blancL'Horloge magique ou La petite fille qui voulait ętre princesseLa Petite ParadeLe Rat de ville et le rat des champLes Yeux du dragonOnly a Country LassLa Petite Chanteuse des ruesLa Voix du rossignolLes Grenouilles qui demandent un roiLe Mariage de BabylasDans les griffes de l'araignéeBelgická LilieSněguročkaKobylka a mravenecVánoce u lesních obyvatelKrásná LukanidaPomsta kameramanaVeselyje scenki iz žizni životnych


Aktualizace osobnostního profilu Wladyslaw Starewicz: 11.4. 2024 16:45