Emil Jannings (1884 - 1950)


Emil Jannings (vlastním jménen Theodor Friedrich Emil Janenz) se narodil 23. července 1884 v Rorschachu ve Švýcarsku. Již v mládí se projevoval výrazně dobrodružnou povahou a v 16 letech odešel z domova a nechal se najmout na jeden oceánský parník, kde pracoval jako námořník a pomocník lodního kuchaře. Po dvouletém brázdění širých moří se vrací zpět domů a začíná se zajímat o divadelní svět. V 18 letech si odbývá své první divadelní vystoupení a s jednou divadelní společností vyráží na turné po mnoha evropských městech.

Jako u spousty jiných herců i u Janningse bylo jen otázkou času, kdy přejde z divadelních prken do světa filmu. Ani Max Reinhardt mu nedokázal svázat křídla a tak si Emil Jannings v roce 1914 odbývá svůj debut na filmovém plátně ve snímku ARME EVA. V dalších letech hraje v celké řadě snímků, vesměs německé a italské produkce a převážnou většinu tvoří historická dramata, kde ztvárňuje různé slavné historické osobnosti. V polovině dvacátých let pak zpolupracuje s mnoha významnými německými filmaři. S F.W. Murnauem točí dva filmy - POSLEDNÍ ŠTACI (DER LETZTE MANN), kde bravurně ztvárnil postavu nočního hlídače, a působivý přepis klasického Goethova FAUSTA, kde si zahrál ďábelského Mephista. Podílí se také na vlně avantgardního expresionismu, když s Paulem Lenim natočí klasický KABINET VOSKOVÝCH FIGURÍN.

V roce 1927 odjíždí na pozvání filmové společnosti Paramount do Holywoodu a za hlavní role ve snímcích LAST COMMAND a WAY OF ALL FLESH získává prestižní Oscary. V roce 1929 se vrací zpět do Německa. Tehdejší okolnosti ho donutí ke spolupráci s ministrem propagandy Goebbelsem a tak v následujících letech točí převážně snímky, výrazně podporující a propagující nacistickou ideologii. V roce 1938 za tuto činnost dostává od Goebbelse ocenění a medaili a je jmenován vedoucím filmového průmyslu.

Soukromý život Emila Janningse byl divoký a neuspořádaný. Jeho životem prošla spousta žen a celkem čtyřikrát byl ženatý - s Lucií Koflich, Hannou Ralph, Gussy Holl a Marianou Hoppe. Avšak žádné z těchto manželství nemělo dlouhého trvání, protože žádné z těchto žen se nepodařilo svázat jeho věčně roztažená křídla. Po skončení války už Jannings do filmového světa příliš nezasahoval, protože byl zapsán na černé listině kvůli spolupráci s nacisty. Umřel ve věku 66 let 3. ledna roku 1950 v rakouském Stroblu.


23.7.1884
Rorschach, Švýcarsko
2.1.1950
Strobl, Rakousko
Emil Jannings csfd

Wo ist Herr Belling?Altes Herz wird wieder jungDie EntlassungOhm KrügerDer Trichter Nr.3Der letzte AppellRobert Koch, bojovník se smrtíDer zerbrochene KrugVládceTraumulusDer alte und der junge KönigDer schwarze WalfischDobrodružství krále PausolaMerry Monarch, TheStürme der LeidenschaftMiláček bohůModrý andělModrý andělPopeleční středaHříchy otcůPatriotPoslední komandoStreet of SinVelké pokáníFaustLiebe macht blindTartuffeVarietéKabinet voskových figurNju - Eine unverstandene FrauPeter the GreatPoslední štaceQuo Vadis?Alles für GeldTragédie láskyGräfin von Paris, DieOthelloPetr VelikýŽena faraonovaDantonDer Stier von OliveraDie Brüder KaramasoffRatten, DieSchwur des Peter Hergatz, DerAlgol - Tragödie der MachtAnna BoleynováColombineDas große LichtDcerušky pana ZajíčkaDer Schädel der PharaonentochterDer Mann der TatDie Tochter des MehemedKeimendes Leben, Teil 2Madame DuBarryRose BerndVendettaFuhrmann HenschelKeimendes Leben, Teil 1Muž beze jménaDas Geschäft


Aktualizace osobnostního profilu Emil Jannings: 30.10. 2023 17:09