Jean-Claude Brialy (1933 - 2007)


Velmi populární a respektovaný francouzský herec Jean-Claude Brialy se narodil 30.března 1933 v severoafrickém Alžírsku do rodiny plukovníka francouzské armády. Kvůli otcově povolání se rodina často stěhovala a sám Jean-Claude v roce 1946 navštěvoval vojenskou akademii. Poté studoval drama na konzervatoři ve Štrasburku a začal hrát v divadle.

V 60. letech byl díky své univerzálnosti často obsazován do nejrůznějších rolí od fraškovitých komedií po vážná melodramata. V roce 1968 hrál po boku Jeanne Moreau v krimi thrilleru NEVĚSTA BYLA V ČERNÉM. Od 70.let se Jean-Claude pustil i do psaní a režie a jako režisér debutoval v roce 1972 s filmem ÉGLANTINE. V roce 1970 si zahrál hlavní roli ve filmu KLÁŘINO KOLENO pod taktovkou jeho kamaráda režiséra Erica Brohmera. V roce 1976 získal nominaci na Césara za roli ve filmu SOUDCE A VRAH. Césara se přeci jen dočkal o 10 let později za vedlejší roli ve filmu LES INNOCENTS (1987). Během této dekády se stal organizátorem několika divadelních festivalů, stal se ředitelem dvou divadel a propagátorem a organizátorem dalších divadelních akcí.

Jeho osobní život byl velice společenský, byl to skvělý vypravěč a pravý gurmán a požitkář. Byl jedním z mála veřejných osobností, kteří se otevřeně přiznali ke své homosexualitě a příznačně i postavy s touto sexuální orientací si zahrál ve filmech INSPEKTOR LAVARDIN (1986), kde hrál homosexuálního strýce a MONSIEUR MAX (TV film, 2007), kde ztvárnil homosexuálního žida, který konvertoval ke katolíkům krátce před tím, než zahynul v nacistickém vězeňském táboře.

Jean-Claude Brialy umírá 30. května 2007 ve městečku Monthyon nedaleko Paříže ve věku 74 let na rakovinu. Jeho pohřbu 4. června se zúčastnila celá řada hereckých osobností včetně francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.


30.3.1933
Sour el Ghozlane, Algérie française, Francie
30.5.2007
Monthyon, Île de France, Francie
Jean-Claude Brialy csfd

I pro lásku se zabíjíMonsieur MaxVous êtes de la police?Soudce Ferrare: Případ Denise ChabrierovéSoudce Ferrare: Případ Gillese d'AubertaLe Plus bel homme du mondeQuartier V.I.P.Aimez-moi les uns les autresLe Président Ferrare: L'affaire Denise ChabrierPouze pro zvanéSoudce Ferrare: Případ Pierra ValéryLe Hasard fait bien les chosesLes Filles, personne s'en méfieOn ne choisit pas sa familleTo nám ještě scházelo!Klíč k lásceLes Filles à papaNanaNekalá soutěžTous avec LineElisabethHerciIn extremisNos jolies colonies de vacancesKennedy et moiL'Homme de ma vieLa Grande BékéLes HéritiersLucasRozmary řekyRošťák BeaumarchaisStínohraVacances bougeoisesFrancouzkaLe Fils de GascogneSto a jedna nocFerbac ou le mal des ardentsKrálovna MargotMonstrumLucasPakt mit dem TodAoûtL'IllusionnisteLes Quarante ans des cahiers du cinémaC'era un castello con 40 caniFaux et usage de fauxProhnilí proti prohnilýmS'en fout la mortLes deux virusLetní hraBolest láskyGrand GuignolLe moustachuLes InnocentsLévy et GoliathDebutantInspektor LavardinMaschenkaMuž a žena po 20 letechSuivez mon regard


Aktualizace osobnostního profilu Jean-Claude Brialy: 24.2. 2024 18:45