Louis Armstrong (1901 - 1971)


"Život je jako trubka. Když do ní nefoukneš, nic z ní nevyjde."

Již v dětství si v New Orleans zažil své. Jeho otec, Willie Armstrong, o něj a jeho sestru nejevil žádný zájem a s rodinou se nestýkal. Jeho matka, ho proto přenechala tchýni na výchovu, až do roku 1905. Kdy se Louis vrátil k ní a své sestře. Za účelem obživy své a své rodiny střídal nejrůznější zaměstnání. Prodával noviny po ulicích, dělal poslíčka prostitutkám, hrál po ulicích kostky a kradl. Za nebezpečnou střelbu pyrotechniky na Silvestra roku 1911, byl zadržen a umístěn do polepšovny. Zde se naučil hrát na kornet. Svůj první kornet dokonce získal od Joa "Kinga" Olivera.

Jako muzikant začal působit od roku 1918. Nejdříve v souboru Kid Ory´s Brown Skinned Babies, poté v Tuxedo Brass Bandu a na parníku v orchestru Fata Marablea. Následuje skupina Paula Domingueze a trio Shelbyho Singletona. Od roku 1922 působí v Chicagu, ve skupině King Oliver´s Creole Jazz Band, se kterou v roce 1923 i nahrával několik skladeb. V roce 1924 si bere Lillian Hardinovou. Od roku 1925 začal kapely i řídit. Nahrává několik skladeb pod názvem L.A. And His Hot Five, poté působí se souborem Hot Seven. V letech 1928-1929 vede soubor Savoy Ballroom Five. Poté až do roku 1947 působí s vlastními velkými orchestry. Současně s tím hrál od roku 1944 se skupinou AllStars.

V Evropě vystoupil poprvé již v roce 1932, v Praze poté v roce 1965. Kromě hudby našel však Armstrong zálibu i v herectví. Jeho prvním snímkem bylo drama EX-FLAME. Náledovaly filmy jako PENNIES FROM HEAVEN, CABIN IN THE SKY, JAM SESSION, THE STRIP, HELLO DOLLY! a mnoho dalších. V roce 1939 také hrál v brodwayském muzikálu Swingin'The Dream.


4.8.1901
New Orleans, Louisiana, USA
6.7.1971
New York City, New York, USA
Louis Armstrong csfd

On the Road with Duke EllingtonJohnny Carson Presents the Sun City Scandals '70Hello, Dolly!A Man Called AdamWhen the Boys Meet the GirlsBerlin - MelodieAuf WiedersehenPařížské bluesKærlighedens melodiLa PalomaNacht vor der Premiere, DieThe Beat GenerationThe Five PenniesThe Edsel ShowZ nóbl společnostiPříběh Glenna MilleraSaluti e baciGlory AlleyPřichází ženichThe StripBotta e rispostaMladík s trumpetouZrodila se píseňNew OrleansPillow to PostAtlantic CityJam SessionChata na nebesíchBirth of the BluesDr. RhythmGoing PlacesArtists & ModelsEvery Day's a HolidayPennies from HeavenEx-FlameA Christmas Night with the StarsFord Star JubileeLouis Armstrong's Black & BluesPopStoryPříběhy českého jazzuElla Fitzgerald, první dáma jazzuJiří Suchý - Lehce s životem se prátNew Orleans: Město hudbyAl Capone: Icon50s BritanniaMy Music: Big Band VocalistsPropaganda ve službách studené válkyThe Legendary Bing CrosbyHollywood sul TevereJohnny Mercer: The Dream's on MeAnita O'Day: Život jazzové zpěvačkyFrankie Laine: An American DreamerFrank Sinatra & Friends - Together On StageSinatra: The Classic DuetsJazz


Aktualizace osobnostního profilu Louis Armstrong: 16.3. 2024 09:47