Joan Chen 62 let


Joan Chen (vl. jménem Chong Chen) se narodila 26. dubna 1961 v Šanghaji, pochází z lékařské rodiny. Už v dětském věku si zahrála v několika čínských filmech, jeden z nich - MALÁ KVĚTINA, ji přinesl velkou popularitu a čínskou výroční cenu Zlatý kohout. V roce 1975 absolvovala dramatickou školu při Šanghajském filmovém studiu, v roce 1981 se přestěhovala do USA a studovala zde State University of NY, odkud po roce přešla na studium filmové produkce na California State University v Northridge. V roce 1989 získala americké občanství.

Výjimkou byla až role, kterou jí nabídl Oliver Stone ve svém válečném filmu NEBE A ZEMĚ (1993), kde si zahrála roli životem zkoušené matky a také role záhádné majitelky pily v kultovním seriálu Davida Lynche “MĚSTEČKO TWIN PEAKS“ (1990). Její poslední významnou rolí byla manželka hlavního hrdiny v dramatu Anga Leeho TOUHA, OPATRNOST (2007).

Joan Chen se začala uplatňovat i jako režisérka. Debutovala snímkem VYOBCOVANÁ (1998), který byl uvedem na MFF v Berlíně. Jedná se o příběh dospívající dívky, která je donucena odjet pracovat na tibetský venkov. V roce 2000 natočila romantické drama PODZIM V NEW YORKU.


26.4.1961
Šanghaj, Čína
Joan Chen csfd

Tonight at NoonHachikoŤien žu pchan š'Ava: Bez soucituOcas tygraSheep Without a ShepherdCairo DeclarationWang čchao te nu žen jang kuej fejYou Are My SunshineSi jou ťi č' ta nao tchien kungTwin Peaks: The Missing PiecesBílá žábaDouble XposureHemingway a GellhornováRe ai dao1911: Pád poslední říšeKiss, His FirstAi chu seLian ai tong gaoMao's Last DancerLeap Years, TheSlunce opět vycházíThe Home Song StoriesTouha, opatrnostVšechny Boží děti umí tančitAmericaneseXiang ri kuiKvěty jasmínuMatrix hunterUchovat si tvářCo se vaří?Zi yu feng baoZrcadlový princDrahocenný nálezDivoká hraSoudce DreddŠtvaniceAljaška v plamenechGolden GateHong mei gui bai mei guiNebe a zeměYou SengShadow of a StrangerSteel JusticeStrangersŽelví plážObojekPozdrav od juggerůHeartbeatPoslední císařThe Night StalkerE nanTai-PanDim Sum: A Little Bit of HeartSafe HarborSu xingHai wai chi ziXiao huaQingchunVražda na samém konci světa


Aktualizace osobnostního profilu Joan Chen: 3.11. 2023 03:25