Pal (1940 - 2024)


Navždycky zůstane tato krásná dlouhosrstá kolie v srdcích lidí pod jménem Lassie (čti Lesi), přestože se jmenoval Pal (Kámoš) a byl to samec. Pal se narodil 20. června 1940 v Kalifornii a stal se největší zvířecí legendou filmu.

Pal by pravděpodobně na psí přehlídce neobstál, přestože to byl nádherný a inteligentní pes. Oproti vzorovému ideálu kolie však byl mnohem drobnější a neměl tmavý čumák, jako kolie mívají. Od jeho čela se táhla dlouhá bílá skvrna, jež přecházela do velkého oválu obepínajícího celou tlamu a dělala jej tak nenapodobitelným.

Když společnost Metro-Goldwyn-Mayer dělala nábor na černobílý film LASSIE SE VRACÍ podle knihy Erica Knighta, Frank jim ho předvedl. (Knight zemřel 13. ledna 1943 při letecké havárii, takže hotový snímek nikdy neviděl.) Jenže Frank si neuvědomil, že Pal právě strávil několik týdnů na ranči v horách, takže vypadal spíš jak špinavá potrhaná rohožka u dveří. Když se mu kožich vyspravil, bylo celé studio uchváceno jak jeho vzhledem, tak dovednostmi. Jenže to už měli najatou jinou kolii od jiného trenéra Franka Inna (později trénoval další psí legendu Benjiho), takže Pala zaměstnali jen jako “kaskadéra“.

Ale jak se říká, cesty Páně jsou nevyzpytatelné. Když se řeka Sacramento po bouři vylila z břehů, chtělo studio využít příležitosti a natočit scény s přeplaváním řeky. Jenomže Innova kolie ještě nebyla dostatečně vytrénovaná (vlastně se odmítla přiblížit k rozbouřené řece). A protože si představení mysleli, že všechny mokré kolie vypadají stejně, zavolali Weatherwaxovi. A jen díky tomu, že jediná dostupná kamera byla na barevný film, stal se LASSIE SE VRACÍ prvním barevným rodinným snímkem. Scéna na první pohled jednoduchá však byla na hraní složitá. Pal musel vylézt z řeky a neoklepat se od vody. Pomalým krokem přejít pár kroků a hodně unaveně, s hlavou dole neschopnou se zvednout, padnout na zem. Když pak viděl natočený materiál šéf MGM Louis B. Mayer rozhodl: "Pal vstoupil do řeky, ale Lassie vyšla ven."


8.6.1940
North Hollywood, California, USA
10.3.2024
North Hollywood, California, USA
Pal csfd

The Painted HillsChallenge to LassieThe Sun Comes UpLassie: Rodné stráněMy Brother Talks to HorsesOdvážná LassieSon of LassieLassie se vracíLassie50 Greatest TV AnimalsIt's ShowtimeTo je zábava II.


Aktualizace osobnostního profilu Pal: 10.3. 2024 03:04