Martin McDonagh 54 let


Britský dramatik irského původu. Z Irska pocházejí oba jeho rodiče, kam se posléze také vrátili a zanechali šestnáctiletého Martina i jeho bratra v londýnské metropoli. Martin záhy opustil školu a dalších deset let strávil na podpoře. Oba sourozenci měli literární sklony, a když si starší ze sourozenců začal psaním vydělávat, Martin se po čase pozorování a vlastních literárních pokusů rozhodl jít stejnou cestou. Inspiraci pro svou tvorbu našel Martin McDonagh ve dvou zdrojích: v rodné zemi svých rodičů, Irsku a ve filmu.

Jeho první literární povídky a televizní scénáře zmizely v propadlišti literárních dějin, ale poté již následovala divadelní hra Kráska z Leenane (1996), která si získala jak přízeň u kritiky, tak ohlas u publika. Hra dodnes patří mezi světově nejuváděnější hry současné dramatiky a stala se první z her tzv.Connemarské trilogie, kterou dále tvoří hry Lebka z Connemary (1997) a Osiřelý západ (1997). Na ni navázal tzv. Aranskou trilogií, kterou tvoří hry Mrzák Inishmaanský (1996), Poručík z Inishmooru (2001) a Smrtky z Inisheeru (nedokončena). Jeho poslední hra se jmenuje Pan Polštář (2003).

Všechny hry se dočkaly velkého diváckého úspěchu a podle některých zdrojů je Martin McDonagh v současnosti 2. nejhranějším dramatikem na světových divadelních scénách, hned po Shakespearovi. Jeho hry se vyznačují dokonale stylizovanými dialogy v úsporných větách, již zmiňovaným „filmovým“ střihem a scénami plnými explicitního násilí a černého humoru, který přechází do groteskní nadsázky. Autor vnímá svět jako kruté místo, kde neexistují žádné morální ani jiné hodnoty. Jeho postavami jsou obvykle primitivní figury ze dna společnosti, jejichž touhy jsou řízeny nenávistí, egoismem a vlastním pohodlím.

V roce 2006 dostal Oskara za svůj krátký film SIX SHOOTER a díky tomu mohl pro společnost Focus Featers natočit svůj první celovečerní film IN BRUGGES. V hlavních rolích se objevili Colin Farrell, Ralph Fiennes, a Brendan Gleeson. Film byl poprvé promítán na úvodním večeru filmového festivalu Sundance.


26.3.1970
Camberwell, Londýn, England, Velká Británie
Martin McDonagh csfd

Víly z InisherinuTři billboardy kousek za EbbingemSedm psychopatůV BruggáchHangmenA Behanding in SpokaneThe PillowmanŠestiraňákCinema16: European Short Films80th Golden Globe AwardsHollywood InsiderThe 75th Golden Globe AwardsOk! TVThe 2013 Film Independent Spirit AwardsOscar's Red Carpet 2009The 81st Annual Academy AwardsApocalypse Clown


Aktualizace osobnostního profilu Martin McDonagh: 19.11. 2023 13:51