Julien Guiomar (1928 - 2010)


Julien Guiomar se narodil 3.5.1928 v Morlaix v Bretani. Nejdříve se rozhodl jít ve stopách svého otce a stal se zubařem. Brzy však toto povolání opustil a odešel do Paříže. 5 let hrál s Jeanem Vilarem v TNP, z tohoto divadla odešel v roce 1962. Již od roku 1958 začal hrát v televizních filmech. Při svém prvním televizním natáčení se setkal s tehdy jedenáctiletým Patrickem Dewaerem, inscenace nesla název MISÈRE ET NOBLESSE (1958).

Sedmdesátá léta byla pro Guiomara ve znamení úspěšných snímků. V roce 1970 se utkal v roli komisaře s Jeanem Gabinem ve snímku HEROIN. V témže roce dostal drobnou roli ve filmu BORSALINO s Jean-Paul Belmondem a Alainem Delonem v hlavních rolích. V roce 1971 sekundoval Jean-Paul Belmondovi a Marlène Jobert ve filmu MANŽELÉ Z ROKU II. Svůj komediální talent uplatnil ve snímku HLAVNĚ V KLIDU (1971), kde hrál roli Francisca. V témže roce získal jednu z mála hlavních rolí své filmové kariéry. Spolu s Paulem Crauchetem v roce 1971 vytvořili roztomilou dvojici inteligentních, ale roztržitých staříků, Bouvarda a Pécucheta ve stejnojmenné televizní inscenaci. V roce 1973 se před kamerou setkal s Pierrem Richardem, Lino Venturou a Rogerem Haninem v komedii NEJPOMATENĚJŠÍ ROZUM. Hned o rok později si Guiomar zopakoval spolupráci s Peirrem Richardem, tentokrát na komedii HOŘČICE MI STOUPÁ DO NOSU (1974). V témže roce se objevil v další komedii BONS BAISERS…À LUNDI (1974), tentokrát s Bernardem Blierem.

V roce 1975 ztvárnil roli graciézního lupiče Camilla ve snímku NENAPRAVITELNÝ s Jean-Paul Belmondem v hlavní roli. Politickým vlivům naslouchajícího šéfa policie hrál Guiomar v kriminálním dramatu NELÍTOSTNÝ SOUBOJ (1975) s Lino Venturou, Patrickem Dewaere a Victorem Lanouxem. V roce 1976 se stal Guiomar nezapomenutelným Jacquesem Tricatelem v komedii s Luisem de Funèsem KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO. Rok 1977 přinesl další spolupráci s Jean-Paul Belmondem, tentokráte na komedii ZVÍŘE, kde Guiomar ztvárnil neurotického produkčního Fechnera. Doktora Landryho hrál Guiomar po boku Luise de Funèse a Annie Girardot v další komedii JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ (1978).

Režie Claude Zidi, hlavní role Philippe Noiret. Ano, jedná se o jednu z nejúspěšnějších komedií pana režiséra, o snímek PROHNILÍ (1984), v němž Guiomar hrál komisaře Bloreta. Následovala postava Luciena Bergera v komedii DEBUTANT (1986). Na sklonku osmdesátých let propůjčil svůj hlas Prolixovi v animovaném filmu ASTÉRIX A VELKÝ BOJ (1989). V roce 1994 účinkoval v hlavní roli televizní inscenace psychologického dramatu PŘETRŽENÝ VÝKŘIK (1994), která byla natočena ve spolupráci s českými filmovými tvůrci.


3.5.1928
Morlaix, Finistère, Francie
22.11.2010
Monpazier, Dordogne, Francie
Julien Guiomar csfd

Qui mange quand?ClandestinoHrbáč LagardereQui mange quoi?Secret de la belle de Mai, LeHladováNuit des hulottes, LaQue la lumière soit !Qui mange qui?Ça commence à bien faire!Ledový statekVioletta la reine de la motoSecret de Julia, LeL' audace d'y croireLe MalingotChêques en boîteCommissaire Chabert: Mort d'une fugitivePřetržený výkřikJe m'appelle VictorSi le loup y étaitLéoloCommissaire Chabert: Le tueur du zodiaqueRobinson et compagniePlein ferAdieu Don JuanAfrican TimberAstérix a velký bojTerre sacréeFlagJubiabáLes Deux crocodilesPoslední léto v TangeruDebutantPour venger PépereArbre sous la mer, L'Matou, LeStradivariusGeorges Bizet: CarmenProhnilíDědoušek se dal na odbojKrásné čtvrtiRovníkSeber si svých pět švestekJoies de la famille Pinelli, LesLe Secret des AndrônesTribulations de Manuel, LesJe to rozumné?Sang des Atrides, LeBar s telefonemInspektor PopletaJsem fotogenickýDrahý otčeMilo MiloPřinutím vás žítHistoires de voyous: Le casse des rois magesIls sont fous ces sorciersJeden hot a druhý čehýÚhořiBorgia ou le sang doré, LesSmrt darebáka


Aktualizace osobnostního profilu Julien Guiomar: 3.11. 2023 11:09