Tanya Roberts (1949 - 2021)


Sheena - královna džungle, bondgirl, Charlieho andílek, to jsou role, které proslavily rodačku z newyorského Bronxu Victorii Leigh Blum alias Tanyu Roberts, jeden z nejpopulárnějších sexsymbolů 80. let. Její rodiče se rozvedli ještě než šla na střední školu, ze které v patnácti odešla, vdala se a autostopem křižovala státy, dokud její tchýně manželství neanulovala. Zpátky v New Yorku se pak ve frontě před kinem seznámila se svým druhým manželem, studentem psychologie a aspirujícím scenáristou Barry Robertsem, se kterým žije dodnes.

Proslavila se ale až rolí v poslední sérii populárního krimi seriálu „CHARLIEHO ANDÍLCI“ (hrála v něm v letech 1980-1981), pro který byla vybrána z 2000 uchazeček následující rok. Ztvárnila v něm jednu ze tří titulních hrdinek-agentek jménem Julie Rogers, dívku, kterou ulice naučila spoléhat se spíš na pěsti než na pistoli. Seriál z ní přes noc udělal hvězdu. V roce 1981 se objevila na titulní straně People magazínu a rok nato i na titulní straně Playboye, aby tak propagovala svůj nový film, fantasy PÁN ŠELEM (1982).

Zahrála si v něm pod režijní taktovkou Dona Coscarelliho (série Phantasm) a po boku Marca Singera vedlejší roli rusovlasé otrokyně Kiri a na scénu, kdy se koupe v jezeře a dvě kleptomanské fretky ji uloupí šaty, vzpomíná dojatě nejeden tímto filmem odkojený mužský divák. Snímek v kinech sice příliš nezabodoval, vysloužil si ale kultovní status nesčetným reprízováním na amerických kabelových stanicích. U fantasy Tanya ještě chvíli zůstala italským snímkem SRDCE A ZBROJ (1983).

Následovala její nejvýznamnější filmová role ve výpravné adaptaci comicsu Willa Eisnera SHEENA (1984), v níž ztvárnila jakousi ženskou verzi Tarzana jezdící na zebře a ovládající zvířata. Tanya se tu poprvé představila s blond hřívou, kterou už nosila po zbytek své kariéry. Ačkoliv film režíroval klasik John Guilermin (King Kong, Skleněné peklo) mající na kontě i dva filmy o Tarzanovi a scénář napsal David Newman, podepsaný mj. pod Supermany, pětadvacetimilionový snímek s tržbami pouhých pět milionů ošklivě propadl.


15.10.1949
Bronx, New York City, New York, USA
4.1.2021
Los Angeles, California, USA
Tanya Roberts csfd

Favorite Deadly SinsHluboko dolůHříchy vášněTéměř těhotnáHra o dámuInner SanctumNoční očiTwisted JusticeOčistecBody SlamVyhlídka na vražduSheenaMurder Me, Murder YouSrdce a zbrojPán šelemWaikikiKalifornské sněníPast na turistyPleasure CoveRacquetPrstyZuma BeachThe Yum Yum GirlsForced EntryBarbershopZlatá sedmdesátáEveFillmore!Off CentreThe Angry BeaversThe Blues Brothers Animated SeriesBurkeho zákonDoba přílivuHorká linkaPolicie z Palm BeachGreatest Heroes of the BibleVega$Fantasy IslandCharlieho andílci


Aktualizace osobnostního profilu Tanya Roberts: 3.4. 2024 17:12