Arno Velecký (1901 - 1976)


Arno Velecký se narodil 14. března 1901 v Brně jako Antonín Arnošt Velecký. Po přípravě na dráhu operetního tenorového zpěváka započal od konce 20. let svojí uměleckou kariéru. Během 30. let byl členem řady pražských operetních scén, mj. Moderní opereta (1932 – 1934), Švandovo divadlo, Malá a Velká opereta, Akropolis či Divadlo U Nováků Járy Kohouta.

Se Švandovým divadlem i s Divadlem U Nováků podnikal ve 30. letech řadu zájezdových představení po městech celého Československa (Benešov, Zlín, Hořice, Jindřichův Hradec a další). Věnoval se též koncertní činnosti. Za okupace byl pozván do Berlína k hostování na klasických operních podiích (ale už před válkou hostoval ve Vídni). Arno Velecký využíval svůj atraktivní zevnějšek, vysokou postavu a také zdatný hlasový materiál.

Představoval především operetní milovníky a mladé hrdiny, které přednášel typickou operetní afektovaností. V tisku byl přezdíván českým Gustavem Fröhlichem. Ve 30. letech hrál velké a titulní postavy v operetách, hudebních hrách, revuí a i komediích: „Zelená se, zelená…“, „Pro tebe, maminko“, „Společenský skandál“, „Syn Boha“, „Odtroubeno“, „Carevič“, „Potápka“, „Kukačka“ atd.

Ve vesnickém divadle po válce sehrál jen jako Křápek ve hře „Hádajú sa o rozumné“ dramatika a herce Ilji Prachaře za režie Gabriela Harta, Senátor Willer v Lavreněvově „Hlasu Ameriky“ režiséra Antonína Kytky a jako Daniel z Mrákotína v „Kolébce“ Aloise Jiráska a opět s režií Gabriela Harta. Tím herecká kariéra Arno Veleckého definitivně skončila.


14.3.1901
Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
17.3.1976
Praha, Československo
Arno Velecký csfd

PodobiznaPan otec KarafiátVýkřik do sibiřské nociTatranská romanceDiagnosa XOkénkoTisíc za jednu noc


Aktualizace osobnostního profilu Arno Velecký: 7.3. 2024 17:16