Zdena Kavková (1896 - 1965)


Hvězda němých filmů Zdena Kavková (psána též Kafková) se narodila 9. července 1896 v Praze jako Zdena Růžičková. Jméno Kavková získala po svatbě matky s divadelním redaktorem časopisu Divadlo. Jejím manželem byl režisér Svatopluk Innemann (1896 – 1945). Roku 1912 začala hrát u Blažkovy divadelní společnosti. Pak vystupovala v pražském Švandově divadle, Divadle na Vinohradech a Uranii.

Ve filmu debutovala jako dvacetiletá rolí květinářky v komedii ZLATÉ SRDÉČKO (1916). Záhy se stala obsazovanou, oblíbenou a známou hvězdou němých filmů. Tvořila zejména hlavní dívčí milovnické role. Často hrála ve filmech svého muže, který ji nabízel hlavní ženské úlohy.

Hrála ve snímcích ČERVENÁ KARKULKA (Karkulka Podhorská), DĚVČE ZE STŘÍBRNÉ HRANICE (Sylva Baranová), Z ČESKÝCH MLÝNŮ (mlynářova dcera Anička), ZÁVEŤ PODIVÍNOVA (herečka Lilly Tawerová), VENOUŠEK A STÁZIČKA (Stázička Voňavková), LUCERNA (družička), VDAVKY NANYNKY KULICHOVY (dcera Klotylda), JOSEF KAJETÁN TYL (Anna Forchheimová – Rajská), PLUKOVNÍK ŠVEC (Nataša), ŠVEJK V RUSKÉM ZAJETÍ (dáma z Červeného kříže) a další.

Velké popularity dosáhla rovněž hlavními rolemi Lilky v komedii ZELENÝ AUTOMOBIL (1921), Míly Janotové v komedii FALEŠNÁ KOČIČKA (1926), kde hrála po boku Karla Hašlera a Vlasty Buriana a vesnického žabce Kačenky Strnadové v komedii LÁSKY KAČENKY STRNADOVÉ (1926).


9.7.1896
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
1.12.1965
Praha, Československo
Zdena Kavková csfd

SextánkaTvoje srdce inkognitoHrdina jedné nociPrvní políbeníVražda v Ostrovní uliciŠenkýřka „U divoké krásy“FidlovačkaLoretánské zvonkyPlukovník ŠvecTakový je životFalešná kočička aneb Když si žena umíníLásky Kačenky StrnadovéŠvejk v ruském zajetíJosef Kajetán TylLucernaVdavky Nanynky KulichovyZ českých mlýnůZáhadný případZávěť podivínovaKomptoiristkaVenoušek a StázičkaDěvče ze Stříbrné HraniceZelený automobilZlatá ženaČervená KarkulkaEvin hříchZlaté srdéčkoJak se u nás kdysi filmovaloNeděle československých filmových pracovníkůVoda a voda je dvojí


Aktualizace osobnostního profilu Zdena Kavková: 29.2. 2024 16:33