Stella Májová (1923 - 2009)


Herečka Stella Májová (vlastním jménem Stella Weingärtnerová) se narodila 19. července 1923 v Havlíčkově Brodě. Dětství však prožila se svými rodiči a starším bratrem Jiřím (1920 – 1998), pozdějším tenoristou olomoucké opery, ve městě Mělník.

Roku 1939 se přihlásila ke zkouškám na konzervatoř, kam ji připravovala o pár let starší herečka a zpěvačka Eva Prchlíková. Na školu však nenastoupila, protože získala roli v připravovaném filmu režiséra Cikána PŘÍKLADY TÁHNOU, zde si zahrála roztomilou vnučku Jarmilku po boku Růženy Naskové, Nataši Gollové, Jana Pivce a dalších tehdejších hvězd. Brzy začaly přicházet další role a to ve filmech STUDUJEME ZA ŠKOLOU (studentka Eva Vichorová), PROSÍM, PANE PROFESORE! (studentka Jiřina Zemancová) od Zdeňka Gino Hašlera, ARTUR A LEONTÝNA (sestra Dolfi) s Lídou Baarovou, v úspěšné Fričově BARBOŘE HLAVSOVÉ (Vlasta Kvěchová), Cikánově filmu PRO KAMARÁDA (Tynča) a v Krňanského ŽÍZNIVÉM MLÁDÍ (Liduška Králová).

V první polovině 40. let se zasnoubila s pozounistou Janem Čížkem, který však roku 1944 zemřel na tuberkulózu. Mimo hraní navštěvovala také hodiny zpěvu u slavného tenoristy Tina Pattiera a Roberta Rosnera. Od roku 1943 do roku 1944 byla v angažmá v Divadle Oldřicha Nového, kde po jeho boku hrála ve hře „Komediant“ od Františka Kožíka a dále v inscenaci „Jedenáctý v řadě“. Po uzavření všech divadel prodlela konec války v totálním nasazení v továrně na léky v Modřanech. Po válce, kdy byla situace v divadle chaotická hrála spolu s Růženou Šlemrovou, Raoulem Schránilem a Nelly Gaierovou zájezdová představení po venkovských divadlech.

Poté hrála v divadle Alhambra (1947 – 1948) ve hře „Děcko“, které umí všecko a v protikomunistické hře „Agitka“, po únoru 1948 však bylo divadlo uzavřeno. V letech 1948 – 1949 byla v angažmá v Novém divadle a nadále se věnovala hlavně zpěvu. V 50. letech získala angažmá v Divadle Fidlovačka (1952 – 1958), kde vytvořila mnoho krásných rolí, zazářila například v „Polské krvi“, „Vinobraní“, „Krásné Saskii“, „Loutce“. Měla dokonce hostovat v divadle v Německu, ze všeho ale bohužel sešlo, kvůli udání jedné známé herečky.


19.7.1923
Havlíčkův Brod, Československo
5.11.2009
Falbrook, California, USA
Stella Májová csfd

Přátelé Bermudského trojúhelníkuO PopelákoviO velkém nosuSamorostStřepy nesou někdy štěstíV podstatě jsme normálníCo je doma, to se počítá, pánové...Den velkého tichaStarožitníkův krámZítra to roztočíme, drahoušku...!Lidé z metraPoslední královnaBratranec PonsKamenný kvítekZáhada červeného pudruMrtvý princTrapasy IIVražedný týden„Pane, vy jste vdova!“Zabil jsem Einsteina, pánové...NetopýrPrincezna se zlatou hvězdouMuž mnoha tváříPřítel lhářAnděl na horáchVzorný kinematograf Haška JaroslavaByl jednou jeden král...Stříbrný vítrŽíznivé mládíBarbora HlavsováKníže VáclavArtur a LeontýnaPro kamarádaProsím, pane profesore!Příklady táhnouStudujeme za školouMalý pitaval z velkého městaPoprvé...VelitelTřicet případů majora ZemanaDer Knabe mit den 13 VäternII. Filmové žněProlhaná KettyBakalářiKavárnička dříve narozenýchBabiččina krabička


Aktualizace osobnostního profilu Stella Májová: 16.4. 2024 06:10