Nancy Rubensová (1915 - 1994)


Nancy Rubensová se narodila 30. května 1915 v americkém Washingtonu českým přistěhovalcům, kteří do Ameriky odjeli za lepší budoucností, jako Louisa – Rosa Janečková (v českém prostředí byla poté psána jako Olga Janečková či Lola Janečková). Otec však brzy zemřel a opuštěná matka odjela i s dětmi zpět do Čech. Po porodu čtvrtého dítěte však také zemřela a malá Olga osiřela.

I když byl její herecký výkon nemastný neslaný a nezkušený, čehož si samozřejmě všimla i odborná kritika, srdce diváků si ihned získala. I díky svým plavovlasým hustým vlasům, krásným zjevem, milé tváři a sportem zušlechtěné postavě se stala v letech 1936 – 1939 oblíbenou představitelkou různých rozmazlených a temperamentních dcerušek, manželek či dívek různých zaměstnání. V tomto období sehrála velké či menší úlohy v sedmi (často velmi sentimentálních) snímcích.

Po filmu SVĚTLO JEHO OČÍ si zahrála dceru Vlastu Karasovou ve Svitákově komedii DIVOCH (1936) s Theodorem Pištěkem, Rolfem Wankou, Antonií Nedošinskou a také Trudou Grosslichtovou, který se také natáčel v jugoslávských exteriérech, manželku Evu Skálovou v dalším melodramatu Jana Svitáka SRDCE NA KOLEJÍCH (1937) a vychovatelku Elenku ve Svitákově ROZVODU PANÍ EVY (1937).

Za dva roky se již představila ve čtyřech snímcích. Byly to velké i menší úlohy Božky Matějové v řadové operetce U SVATÉHO MATĚJE (1939) opět pod režijním vedením režiséra Jana Svitáka, ošetřovatelky v porodnici ve filmu TULÁK MACOUN (1939) Ladislava Broma, snoubenky mladého Jiřího Ostena (Raoul Schránil) Emči Jánské ve Slavínského komedii DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI (1939) a také společnice hraběnky (Leopolda Dostalová) Džidžety Dundové v Bromově BÍLÉ JACHTĚ VE SPLITU (1939), ve kterém se Rubensová opět vrátila do malebných jugoslávských krajin.


30.5.1915
Washington, District of Columbia, USA
4.6.1994
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Nancy Rubensová csfd

Velká přehradaTetičkaBílá jachta ve SplituDědečkem proti své vůliTulák MacounU svatého MatějeRozvod paní EvySrdce na kolejíchDivochDivoch (rakouská verze)Světlo jeho očí


Aktualizace osobnostního profilu Nancy Rubensová: 10.3. 2024 14:06