Ryszard Bugajski (1943 - 2019)


Ryszard Bugajski, filmový režisér a scénárista, absolvoval filosofii na Varšavské univerzitě a následně i režii na Vysoké škole filmové a divadelní v Lodži v roce 1973. Svou filmovou kariéru začínal jako asistent tvůrce animovaných filmů Daniela Szczechury a režiséra Krzystofa Zanussiho. V roce 1976 se stal členem tvůrčí skupiny vedené Andrejem Wajdou, kde v roce 1980 realizoval v intencích kina morálního neklidu své filmy ŽENA A ŽENA a HODINA DIDAKTIKY.

Vládou neustále šikanovaný Bugajski se v roce 1985 rozhodl emigrovat do Kanady, kde natáčel jednotlivé díly populárních televizních seriálů (STOPAŘ, THE TWILIGHT ZONE, ALFRED HITCHCOCK UVÁDÍ nebo E.N.G.). Vznikl zde i jeho celovečerní film CLEARCUT (1991), v němž analyzoval možné nástrahy pacifismu. Do Polska se vrátil poprvé v roce 1995, a přestože ještě s přestávkami pobýval v Kanadě, natočil zde snímek s názvem HRÁČI (1995) – komedii, jejímž hlavním motivem byly prezidentské volby v roce 1990 a útok na Lecha Wałęsu.

Od roku 1997 byl několik let hlavním režisérem večerních zpráv v polské televizi. V roce 2005 se zapojil do filmového projektu SOLIDARITA, SOLIDARITA, do něhož přispěl částí s názvem CO SE STALO S NAŠÍ SOLIDARITOU. V roce 2009 se objevil jeho zdařilý a oceňovaný snímek GENERÁL NIL, v němž zpracoval příběh polského hrdiny Emila Fieldorfa, který vzdoroval dvěma totalitám a odvážil se říct radikální „ne“ dvěma monstrózním tyraniím dvacátého století – nacismu a stalinismu.

Bugajski také vydal tři romány: Výslech (1982), Přiznají vinu (1985) a Sůl a pepř (2000), kde rozvíjí osudy hrdinů svého nejslavnějších filmu VÝSLECH. Ryszard Bugajski také velmi často režíruje na divadle, překládá divadelní hry do polštiny a v televizi natáčí inscenace pro tzv. „Divadlo televize“.


27.4.1943
Warszawa, Polsko
7.6.2019
Warszawa, Polsko
Ryszard Bugajski csfd

ZákalUzavřená soustavaGenerál NilSmrt Witolda PileckéhoSolidarita, solidaritaW kogo ja się wrodziłemGraczeClearcut2. Saying Goodbye (A Promise Broken)Saying GoodbyeVýslechHodina didaktikyŽena a ženaBarieraPaulMaratonNa WspólnejTak czy nie?Samo życieDzieci WitkacegoE.N.G.Pásmo soumrakuT. and T.Alfred Hitchcock uvádíStopařSmak muzykiDluhPlebaniaFenomén VHS07, hlaste se!


Aktualizace osobnostního profilu Ryszard Bugajski: 10.3. 2024 03:02