C.S. Leigh (1964 - 2023)


Christian „CS“ Leigh se údajně narodil v roce 1964 v New Yorku americké matce a britskému otci, ačkoliv existují i zdroje zmiňující rok 1965 a místo narození na Madagaskaru. Vyrůstal údajně v Newportu (Rhode Island) a po dokončení středoškolských studií nastoupil na univerzitu (kterou nedokončil). Někomu tvrdil, že studoval na Princetonské univerzitě (New Jersey), jiným se zmiňoval o Parsonsově škole (New York). Žádná z těchto a ani jiných možných škol nemá o nikom jménem „Christian Leigh“ (případně „Kristian Leigh“) záznamy – jak bylo později zjištěno, nejde o jeho skutečné jméno, to však nebylo nikdy zveřejněno.

„Neměl jsem ambice být kurátorem. Prostě jsme pili a já to bez většího přemýšlení přijal.“ (2016)

Když utichly zprávy o jeho první kariéře (a hlavně o jejím konci), začal ve druhé polovině dekády pracovat jako kurátor výstav umění. V roce 1987 měl na starosti americký pavilon na prvním ročníku bienále v Cuence (Ekvádor) a přes menší finanční problémy s tím spojené zorganizoval ještě v září toho roku v New Yorku svou první samostatnou výstavu s názvem „of Ever-Ever Land i speak“ (sic; netradiční pravopis převzat z básně E. E. Cummingse). Následovaly výstavy „Walk Out to Winter“ (New York, leden 1988) a „Complexity and Contradiction“ (New York, září-říjen 1988), které spolu s první jmenovanou tvořily jakousi „Newyorskou trilogii“. Kromě toho v roce 1988 uspořádal v Chicagu výstavu „The Inside and The Outside“.

V roce 1988 byl jmenován šéfredaktorem recenzní sekce uměleckého magazínu Artforum a přispíval také do dalších časopisů, včetně Artscribe, Contemporanea a Flash Art. Dále přispěl esejemi do několika katalogů výstav. Od května do srpna 1989 proběhla v Salzburgu Leighova největší výstava „The Silent Baroque“. Následovaly čtyři výstavy pojmenované podle filmů Alfreda Hitchcocka – Spellbound (Los Angeles, 1990), Rope (Barcelona, 1990), Vertigo (Salzburg a Paříž, 1991) a Psycho (New York, 1992). Počátkem roku 1993 proběhla v New Yorku výstava „I Am the Enunciator“ a později téhož roku v Benátkách „I Love You More Than My Own Death“ (případně „Slittamenti/Transactions“).


26.11.1964
USA
26.11.2023
Londýn, England, Velká Británie
C.S. Leigh csfd

ProjectionNobody Fucks NicoAmerican WidowSee You at Regis DebrayProcessNude, Descending...Far from ChinaSentimental EducationA Quiet American: Ralph Rucci & ParisCannes 6808Suede: Lost in TVI Was Jack Goldstein


Aktualizace osobnostního profilu C.S. Leigh: 26.11. 2023 16:14