Warner Baxter (1889 - 1951)


"Jeden blok od nás jsem objevil chlapce, který za pár centů jedl červy a polykal mouchy. Za jednu třetinu zisku jsem ho pak předváděl ve stanu.“ (Baxter tvrdil, že předpoklady k šoubyznysu měl už dávno...)

K nejvýznamnějším filmům z té doby patří VELKÝ GATSBY (1926, dodnes jeden z mnoha ztracených filmů němé éry), ALOMA Z JIŽNÍCH MOŘÍ (Aloma of the South Seas, 1926) se slavnou tanečnicí Gildou Grayovou a NA ZÁPAD OD ZANZIBARU (West of Zanzibar, 1928) s Lonem Chaneyem, kde ztvárnil šikovného doktora, který ovšem neměl daleko ke sklence. Nejslavnější Baxterovou rolí vůbec je pak “Cisco Kid" z westernu VE STARÉ ARIZONĚ (In Old Arizona, 1929). Tento první zvukový, kompletně mluvený western mu také vynesl v roce 1930 Oskara pro “nejlepšího herce v hlavní roli“. Zajímavostí je, že Baxter měl údajně strach z koní a že role byla původně určena Raoulu Walshovi, který ovšem mezitím při autonehodě přišel o oko.

Jak byl příchod zvuku pro řadu herců pohromou, tak byl pro některé přínosem. A Baxter patřil k těm druhým. Zazářil v romantickém muzikálu 42. ULICE (1933), vedle Myrny Loy pak v mysteriózní krimi PENTHOUSE (1933) nebo komediálním dramatu DOSTIHY SMRTI (Broadway Bill, 1934). Podle mnohých jeho nejlepší rolí je však venkovský lékař Samuel Mudd, který nevědomky ošetřuje atentátníka prezidenta Lincolna a následně za to trpí ve Fordově historickém dramatu ZAJATEC OSTROVA ŽRALOKŮ (1936, ve filmu můžeme vedle Baxtera vidět mladou Glorii Stuartovou, která se pak ještě po šedesáti letech zaskvěla v Cameronově Titaniku). V letech 1914-1950 natočil Warner Baxter přes sto filmů.

V roce 1936 byl se svým ročním příjmem 284 tisíc dolarů nejlépe placeným hollywoodským hercem, v roce 1943 však “sklouzl k béčku“ a jako Dr. Ordway se objevoval v sérii kriminálek "Crime Doctor". V onom roce se totiž nervově zhroutil a podle nové smlouvy, aby se nepřetěžoval, měl nadále ročně točit už jen dva filmy. Manželství s Violou Caldwellovou skončilo po dvou letech rozvodem (1911-1913). V roce 1918 se oženil s herečkou Winifred Brysonovou a spolu jim to vydrželo až do jeho smrti. Herec trpěl několik let artritidou a z tohoto důvodu také s cílem zmírnění bolestí podstoupil v roce 1951 lobotomii. Krátce poté však umírá na zápal plic. Pohřben je na hřbitově “Forest Lawn Memorial Park" v kalifornském Glendale. Svoji hvězdu má dnes na hollywoodském "Chodníku slávy" i Waren Baxter.


29.3.1889
Columbus, Ohio, USA
7.5.1951
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Warner Baxter csfd

State PenitentiaryPrison WardenThe Crime Doctor's DiaryThe Devil's HenchmenThe Gentleman from NowhereThe Crime Doctor's GambleThe Millerson CaseCrime Doctor's Man HuntJust Before DawnThe Crime Doctor's CourageThe Crime Doctor's WarningLady in the DarkShadows in the NightCrime DoctorCrime Doctor's Strangest CaseAdam Had Four SonsEarthboundBarricadeHlavou do zdiReturn of the Cisco KidI'll Give a MillionKidnappedJeho pravá rukaPoslední otrokářVogues of 1938Cesta ke slávěKing of BurlesqueRobin Hood z EldoradaWhite HunterZajatec ostrova žralokůŽena v rozvoduOne More SpringUnder the Pampas MoonAs Husbands GoDostihy smrtiGrand CanaryHell in the HeavensStand Up and Cheer!Such Women Are Dangerous42. uliceDangerously YoursI Loved You WednesdayPaddy the Next Best ThingPenthouseAmateur DaddyMan About TownSix Hours to LiveDoctors' WivesSurrenderThe Cisco KidThe Squaw ManTheir Mad MomentTáta DlouhánHrdina ArizonyKavalíři smrtiMoc a marnost milionůBehind That CurtainKarneval umělcůLindaSeňorita z Rio Grande


Aktualizace osobnostního profilu Warner Baxter: 19.11. 2023 22:21