Svatava Hubeňáková 95 let


Svatava Hubeňáková vystudovala herectví na DAMU, pak nastoupila do svého prvního angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích (1955-1961), kde vynikla například v hrách Paní Bovaryová, Liška a hrozny nebo Pohled z mostu. V letech 1961-1963 byla členkou hereckého souboru Filmového studia Barrandov, následně krátce působila v Laterně Magice (1963-1964) a nakonec svůj herecký život spojila s Divadlem J. Průchy v Kladně (od r. 1964). V Kladně vynikla v klasickém dramatickém repertoáru (Višňový sad, Cyrano z Bergeracu), ale i v moderních kusech (Tramvaj do stanice Touha, Smrt obchodního cestujícího). Divadlo jí až do vysokého věku nebylo jen prací, ale především koníčkem. Na jevišti se uplatnila více než ve filmu či televizi, vynikla v psychologicky složitých hlavních ženských postavách.

Svatava Hubeňáková je bezdětná, jejím prvním manželem byl ing. Emil Uchytil, po ovdovění se pak podruhé provdala za MUDr. Karla Barcala.


9.6.1928
Štramberk, Československo
Svatava Hubeňáková csfd

Král kolonádChtěla bych ten stromSpolečníkVrať se do hrobu!LokisLáska z pasážeVeronikaCizí lidéZelená vlnaA na konci je začátekPočítání ovečekSoví hnízdoZrození domovaAnna proletářkaPíseň o stromu a růžiDům Na poříčíHistorie lodě BečkyStěhovaví ptáciCesta do PristoluChvíle rozhodnutíObhájceKrysyOpory společnostiRadosti s dědečkemJeden za všechnyKaviár nebo čočkaPramenyPoklad byzantského kupceVenkovská paničkaCestička padajícího listíDeváté jménoIkarie XB 1Oranžový měsícPevnost na RýněSicilská komedieV sudě DiogenověVšední dny prokurátoraZelené obzorySynové horHříchy pro diváky detektivekRodáciPanoptikum Města pražskéhoVlak dětství a nadějeOkres na severuDnes v jednom doměZákony pohybu


Aktualizace osobnostního profilu Svatava Hubeňáková: 31.10. 2023 13:32