Rudolf Jurda (1921 - 1978)


Rudolf Jurda se narodil 12. prosince 1921 v Brně. Studoval v klášterním semináři, ale nakonec se rozhodl pro divadlo, ke kterému utekl už v sedmnácti letech. Poté v letech 1939 – 1943 hrál u Dětského divadla Kašpárka Turka v Brně a různých divadelních a kočovných společností (Bittlova společnost či Secova společnost) a 1943 – 1945 u Beskydského divadla v Hranicích na Moravě a pražské Uranie. Než nalezl dlouholetou domovskou scénu v brněnském Národním divadle (1948 – 1978), kde působil až do své smrti, prošel ještě pražským Divadlem 5. května (1945 – 1946) a zlínským Divadlem pracujících (1946 – 1948).

Svými hereckými výkony (i když byl považován spíše za průměrného herce) obohatil brněnskou kulturu druhé poloviny dvacátého století svými divadelními postavami jako český nadporučík Heinrich Lukáš ve zdramatizovaných „Osudech dobrého vojáka Švejka“ Jaroslava Haška, nedbalý hejtman Dmuchanovský v Gogolově satiře „Revizor“, Hamlet v Shakespearově „Hamletovi“, Artur Uie v Brechtově „Zadržitelném vzestupu Artura Uie“ (1959), Don Juan ve stejnojmenné Molièrově hře (1964) a nebo Čacký ve hře „Hoře z rozumu“ Alexandra Sergejeviče Gribojedova.

Do českého filmu vstoupil už ke konci čtyřicátých let v krátkometrážním snímku I ANDĚLÉ ZTRÁCEJÍ TRPĚLIVOST (1949) Ludvíka Tomana jako dělník. O dva roky později, na začátku padesátých let, se stal učitelem v dalším krátkém snímku PIONÝR (1951) Miloše Wasserbauera. O plných dvanáct let později získal svoji první roli v dlouhometrážním dětském a sportovním filmu, otce dvojčat Ivany (Eva Járková) a Igora (Vlastimil Vidlička) Petrů, IVANA V ÚTOKU (1963) Josefa Pinkavy.

K další filmové práci se dostal až o dalších deset let později. Ve Vávrově normalizačním „historickém“ dvojdílném dramatu DNY ZRADY (1973) ztvárnil autentickou postavu nacistického pohlavára a říšského maršála Hermanna Wilhelma Göringa. Do své smrti se převtělil ještě do Dr. Pátka v Kachlíkově komedii NÁŠ DĚDEK JOSEF (1976) a náměstka Horsáka v příběhu STOPAŘ (1978) Petra Tučka. Snímek STOPAŘ měl premiéru až čtyři měsíce po Jurdově smrti. Na jeho kontě tedy zůstalo pouhých šest filmů, z nichž dva jsou pouze krátkometrážní.


12.12.1921
Brno, Československo
26.6.1978
Brno, Československo
Rudolf Jurda csfd

Exponát smrtiJulius a EthelStopařProkop DivišHlavou proti zdiNáš dědek JosefPřebytečná pravdaStrom vědění dobréhoV každé kaluži slunceČlověk odjinudJednou v Karlových VarechOstrov AfrodityŠek, na kterém chyběl podpisDny zrady I.Dny zrady II.Javorová fujarkaDeset dní za láskuHnízdoTím hůř, když padnouParadajsPařížská komunaJosefinaPozvání spravedlivýchPřípad korneta JelaginaDen velkého hněvuOsudná smyčkaKruté štěstíSjezd abiturientůÚspěchNespokojenciČtvrtý obratelBlátivé cestyIvana v útokuJediná nocNa zemiMuž, který nesmí zemřítLegenda o živých mrtvýchČtenáři a jejich světTotální kuropěníOdysseův návratPionýrI andělé ztrácejí trpělivostBabbittPoslední etapaČlověk nikdy nevíÚsměvy po Mahenovsku


Aktualizace osobnostního profilu Rudolf Jurda: 30.10. 2023 10:02