Martin Shaw 79 let


Martin Shaw, anglický televizní, divadelní i filmový herec se narodil 21. ledna 1945 v Birminghamu. Shawův otec pracoval jako inženýr a matka se profesionálně věnovala společenskému tanci. Jeho rodiče milovali ochotnické divadlo a sám Martin již ve věku tří let na jeho prknech debutoval. Školu neměl Martin moc v lásce, jediné co ho v ní drželo byla anglická literatura a především Shakespearovy hry, které moc miloval a studoval je na střední škole. Po maturitě pracoval dva roky jako obchodník, nakonec se ale rozhodl studovat dál i díky stipendiu. Jeho kroky mířily na Londýnskou akademii hudby a dramatického umění ( anglicky LAMDA ). Školu úspěšně absolvoval a přicházejí první divadelní role.

Následně radikálně změnil svůj život. Úplně se vzdal alkoholu, později přestal i s kouřením a v neposlední řadě začal žít vegetariánským způsobem života. V roce 1974 si zahrál v dobrodružném filmu ZLATÁ SINDIBÁDOVA CESTA. O tři roky později přišla nabídka zahrát si v jednom díle seriálu “NEW AVANGERS“, kde předvedl výborný herecký výkon a právě tato role ho nasměrovala k jeho snad nejznámější seriálové postavě.

Raymond Doyle, tuto postavu si Martin Shaw zahrál v seriálu PROFESIONÁLOVÉ, který byl natáčený v letech 1977 - 83. Seriál měl nakonec 57 dílů v pěti sériích a stal se kultem, sám herec mu ale nedával víc jak dvě sezóny. I když mu role drsného sympaťáka přinesla velký mezinárodní úspěch, tak samotný Shaw s touto rolí často zápasil a v jednotlivých příbězích si připadal jako loutka. Jeho postavu pak do češtiny nadaboval Karel Heřmánek, původních 21 dílů zakoupených ČST ale tehdy daboval Martin Štěpánek a později Alois Švehlík.

Během osmdesátých let nechtěl být nadále “škatulkován“ jako Ray Doyle a chtěl se ukázat i v jiných rolích a tak se vrátil zpět k divadlu. V divadelní hře “Are You Lonesome Tonight?“ od Alana Bleasdalea ztvárnil Elvise Presleyho, ředitele si střihl v dramatické inscenaci “The Country Girl“ a zahrál si i v inscenaci “Ideální manžel“, která se z londýnského divadla Old Vic dostala až na Broadway. Za mnoho rolí si také získával ceny kritiků. V roce 1983 ztvárnil postavu sira Henryho Baskervillea v adaptaci románu PES BASKERVILSKÝ od Arthura Conana Doylea. O dva roky později hrál postavu Roberta Falcona Scotta v dramatickém seriálu “THE LAST PLACE ON EARTH“.


21.1.1945
Birmingham, England, Velká Británie
Martin Shaw csfd

6 DaysČervený Bedrník: Královské výkupnéČervený Bedrník: Valentine GautierBlack and BlueFor the Greater GoodLadder of SwordsThe Investigation: Inside a Terrorist BombingCassidyIntrigueNejnebezpečnější muž na světěFaceliftAn Audience with Mel BrooksPes baskervillskýEast LynneJsi smetana v mé kávěExilesLove's Labour's LostOperace Achilles HeelZlatá Sindibádova cestaMacbethHamletLove on the DoleThe Long CallC.B. StrikeInspektor George GentlyPlayhouse uvádíAgatha Christie's Poirot


Aktualizace osobnostního profilu Martin Shaw: 3.11. 2023 04:29