Andrew V. McLaglen (1920 - 2014)


Andrew V. McLaglen se narodil v roce 1920 v Londýně. Jeho otcem byl slavný herec Victor McLangen, který získal v roce 1935 Oscara v kategorii nejlepší herec ve filmu Johna Forda Informátor. Mimochodem tento film získal Oscarů vícero – za hudbu, scénář, režii... Je tedy vcelku jasné, po kom zdědil Andrew McLangen umělecký talent. I proto si už v mládí Andrew přidal do jména ono V., aby se tím pomyslně umělecky spojil se svým otcem Victorem.

V 60 letech 20. století je McLaglen spojen se studiem Disney. Zde ztvárnil několik různorodých rolí. V roce 1980 se mihnul ve filmu Sahara a ve stejném roce se objevil spolu s Gregory Peckem a Rogerem Moorem ve filmu Mořští vlci. Mezi poslední filmy, kde Andrew účinkoval patří rozporuplně přijatý Návrat od řeky Kwai z roku 1989.

Rokem 1989 skončila umělecká kariéra Andrewa V. McLaglena, a do dnešních dnů vystupuje už jen jako vitální důchodce.


28.7.1920
Londýn, England, Velká Británie
30.8.2014
Friday Harbor, Washington, USA
Andrew V. McLaglen csfd

Eye of the WidowNávrat od řeky KwaiTucet špinavců: Druhá miseSaharaTravis McGeeNeviditelní jezdciMořští vlciFfolkesVálečný křížDivoké husyTrail of DangerLost in TimeMurder at the World SeriesBanjo HackettPoslední ostří hošiLog of the Black Pearl, TheMitchellStowaway to the MoonCahill, U. S. marshalFools' ParadeJeště jeden vlak k vyloupeníSomething BigJohn ChisumNeporaženíBandolero!Bojovníci s peklemĎábelská brigádaCesta na západMonkeys, Go Home!The Ballad of JosieZáchrana vzácného plemeneShenandoahMcLintock!The Little Shepherd of Kingdom ComeFrecklesThe AbductorsGun the Man DownMan in the VaultNa křídlech orlůModrá a šedáCode RFantastická cestaBanacekHec RamseyThe VirginianPerry MasonRawhideHave Gun - Will TravelGunsmokeDisneylandSedm mužů na zabití


Aktualizace osobnostního profilu Andrew V. McLaglen: 20.11. 2023 04:12