Claude Rains (1889 - 1967)


Rains se narodil 10. listopadu 1889 v Londýně. Jeho otcem byl Frederick William Rains, anglický divadelní a filmový herec. Vyrůstal ve čtvrti Camberwell, mluvil přízvukem cockney a trpěl vadou řeči. Svůj divadelní debut si odbyl v 11 letech ve hře Nell of Old Drury.

Bojoval v první světové válce v Londýnském Skotském pluku, kde společně s ním sloužili i herci Basil Rathbone, Ronald Colman a Herbert Marshall. Účast ve válce zlepšila jeho společenské postavení a dosáhl hodnosti kapitána, utrpěl však zranění, kvůli kterému byl do konce života téměř slepý na jedno oko.

Svou hereckou kariéru započal v London Theatre, kde slavil úspěch v hlavní roli hry Ulysses S. Grant. Koncem 20. let přijel do Ameriky a začal hrát v divadlech na Broadwayi. K filmu se dostal docela pozdě a jeho úplně první screen test byl propadák, díky svému osobitému hlasu však nakonec získal hlavní roli ve snímku Jamese Whalea NEVIDITELNÝ MUŽ (1933). Rains označil za strůjce svého úspěchu režiséra Michaela Curtize, který mu dával rady, jak hrát ve filmu a co před kamerou nedělat.

Snímek byl úspěšný a studio Universal se snažilo Rainse obsazovat i do svých dalších hororů, on však nechtěl zůstat pouze u těchto rolí a raději si zahrál Prince Johna v dobrodružném filmu DOBRODRUŽSTVÍ ROBINA HOODA (1938) či zkorumpovaného amerického senátora v oscarovém snímku PAN SMITH PŘICHÁZÍ (1939), za kterou získal nominaci na Oscara. Jednou z jeho nejslavnějších rolí se stal kapitán Louis Renault v romantickém dramatu CASABLANCA (1942), za kterou získal svou druhou nominaci na Oscara za vedlejší roli. V roce 1943 se objevil v hlavní roli barevného remaku FANTÓM OPERY. O rok později byl opět nominován na Oscara za snímek PAN SKEFFINGTON (1944). Stal se vůbec prvním hercem, který obdržel milionový honorář, získal ho za roli Julia Caesara v britském snímku CAESAR A KLEOPATRA (1945). Svou čtvrtou a poslední oscarovou nominaci získal za Hitchcockův noirový thriller POVĚSTNÝ MUŽ (1946), ani jednu z nominací však neproměnil.


10.11.1889
Londýn, England, Velká Británie
30.5.1967
Laconia, New Hampshire, USA
Claude Rains csfd

Největší příběh všech dobTwilight of HonorLawrence z ArábieBitva světůShangri-LaZtracený světOnce Upon a Christmas TimeOnce Upon a Christmas TreeThis Earth Is MinePied Piper of Hamelin, TheLisbonThe Man Who Watched Trains Go BySealed CargoCesta bez návratuThe White TowerRope of SandSong of SurrenderVášniví přáteléThe UnsuspectedAngel on My ShoulderDeceptionPochybná ženaCaesar a KleopatraStrange HolidayThis Love of OursPan SkeffingtonPassage to MarseilleFantom operyForever and a DayA teď, cestovateliCasablancaKings RowPřístav láskyFour MothersVlkodlakZáhadný pan JordanLady with Red HairPán sedmi moříSaturday's ChildrenDaughters CourageousFour WivesJuarezPan Smith přicházíThey Made Me a CriminalDobrodružství Robina HoodaFour DaughtersGold Is Where You Find ItWhite BannersStolen HolidayThe Prince and the PauperThey Won't ForgetAnthony AdverseHearts DividedMystery of Edwin DroodThe Last OutpostCrime Without PassionThe ClairvoyantThe Man Who Reclaimed His HeadNeviditelný mužBuild Thy House


Aktualizace osobnostního profilu Claude Rains: 24.2. 2024 18:07