Zuzana Martínková 75 let


Přestože se jméno Zuzany Martínkové až do nedávné doby objevovalo v titulcích italských filmů, jako herečka u nás dnes již není příliš známá. Narodila se v Praze a do historie československé kinematografie vstoupila již v šestnácti letech, kdy byla obsazena do hlavní role zamilované studentky Hanky ve filmu LETOS V ZÁŘÍ (1962). Po maturitě nastoupila jako herečka do Divadla Na zábradlí (1963-1964), další sezónu pak strávila v Černém divadle Jiřího Černého (1964-1965). Mezitím se v menších rolích objevila i v několika dalších filmech, povšimnout si jí můžeme v dodnes slavných titulech jako KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964) nebo KDO CHCE ZABÍT JESSII? (1966).

Během sedmdesátých a osmdesátých let natočila Zuzana Martínková několik dalších filmů, pracovala také pro televizi, objevovala se především v dobrodružném žánru a nenáročných komediích, její práce v Itálii je u nás však jen málo známá. Díky spojení s Paolem Villaggiem byl u nás uveden a i vydán na DVD komediální laděný horor DRAKULŮV SLUHA (Fracchia contro Dracula, 1985). Zatím naposledy hrála ve slovenském filmu RIVERS OF BABYLON (1998), kde po dlouhé době vystoupila pod svým původním jménem (v Itálii bývala předtím uváděna s upravenými formami jména jako Susanna Martinková, případně Susanne Martin).

V letech 1973-1986 byla Zuzana Martínková provdaná, jejím manželem byl populární italský filmový herec Gianni Garko (*1935).


19.8.1948
Praha, Československo
Zuzana Martínková csfd

Vitaj doma, brate!Muž se zaječíma ušimaRivers of BabylonVášnivá LolaViaggio in ItaliaIl ritorno del grande amicoUn cane scioltoGhosthouse IVLuci lontaneDrákulův sluhaNotturnoLe LarronDama dei veleni, LaGiacca verde, LaContronaturaPrincipessa sul pisello, LaPrete, fai un miracoloTajemství velikého vypravěčeColpo roventeLa ragazza del preteUn detectiveUsměvavý chlapecKristove rokyPer 100,000 dollari ti ammazzoDva tygřiDvě z ŘímaKdo chce zabít Jessii?Malá mořská vílaKdyby tisíc klarinetůStrakatí anděléLetos v záříDuchEderaDítě jménem JežíšClémence AlettiAll'ombra della grande querciaAlbert e l'uomo nero


Aktualizace osobnostního profilu Zuzana Martínková: 16.3. 2024 05:27