Maria Mauban (1924 - 2014)


Vlastním jménem Marcelle Marthe Marguerite Michel, dcera novináře Alberta Michela. Od mládí se věnovala tanci, za středoškolských studií propadla divadlu a za pomoci rodinného přítele odešla do Paříže, kde se chtěla prosadit. Přes tři neúspěšné pokusy dostat se na konzervatoř debutovala v roce 1945 na divadelních prknech. Divadlo se pak stalo její doménou, hrála v řadě klasických kusů, ale také v tradičním repertoáru francouzského lehčího žánru frašek a komedií, později se i sama prosadila jako autorka divadelních her a spisovatelka. V divadle získala značnou popularitu, podpořenou zájezdovými představeními nejen ve Francii, ale také ve francouzsky mluvících zemích. Jako divadelní herečka byla aktivní do 80. let, souběžně hrála také ve filmu a televizi, ale odborníci soudí, že stříbrné plátno jí nedalo možnost prokázat herecký talent, jímž dlouhodobě oslňovala v divadle.

Na přelomu 50. a 60. let začala natáčet také pro televizi. Z jejích televizních počinů vyniká kriminální seriál ABONENT NA LINCE U (L'abonné de la ligne U, 1964), který se v té době vysílal i u nás. Také v šedesátých a sedmdesátých letech hrála v řadě filmů, nezřídka i hlavní role, spolupracovala s nejslavnějšími režiséry své doby, většina jejích snímků je však u nás prakticky neznámá. Poslední velkou roli ztvárnila v romantickém dramatu HELLÉ (1972) režiséra Rogera Vadima, u nás jsme ji pak mohli vidět v komedii DOMOVNÍK (Le concierge, 1973). Filmografie Marii Mauban čítá včetně televize bezmála padesát titulů, u nás ji ale známe v podstatě jen jako paní Cruchotovou z filmu ČETNÍK A MIMOZEMŠŤANÉ (Le gendarme et les extra-terrestres, 1979), kdy Funèsovu manželku výjimečně nehrála Claude Gensac. Byla to ostatně také její poslední filmová role, v 80. letech se objevila již jen v několika televizních projektech, od roku 1994 ze zdravotních důvodů žije v soukromí.

Maria Mauban byla dvakrát provdaná; poprvé se v roce 1953 vdala za herce Claude Dauphina (1903-1978), s nímž se ale rozvedla již po necelých dvou letech. Krátce po rozvodu se pak znovu provdala za průmyslníka Jeana Versiniho, s nímž pak žila do jeho smrti v roce 1983. S Claudem Dauphinem měla ještě před sňatkem syna Jeana-Clauda Dauphina (*1948), který je též hercem.


10.5.1924
Marseille, Francie
26.8.2014
Montcresson, Francie
Maria Mauban csfd

La Vie en couleursLe Sacrifice de madame de LavaletteČetník a mimozemšťanéLes Amours sous la révolution : Les amants de ThermidorUne fille cousue de fil blancDomovníkHelléLa CerisaieAu théâtre ce soir : Mary-MaryLa Liberté en croupeAdolphe, ou l'âge tendreBéru et ces damesLa Guerre de Troie n'aura pas lieuGenousieLe Tigre aime la chair fraîcheSiegfriedOncle VaniaLes Démons de minuitLes Nouveaux aristocratesAndromaqueMarie StuartEn légitime défenseLa Camére explore le temps : L'étrange mort de Paul-Louis CourierLa Vie à deuxUn Don JuanLa Caméra explore le temps : Le sacrifice de Madame ValetteLa Caméra explore le temps : Le sacrifice de Madame de LavaletteLe Chômeur de ClochemerleBoulevard du crimeLa Soupe à la grimaceRivale, LaCesta po ItáliiDix-huit heures d'escaleLes ClandestinesOpinione pubblicaLe Plus Heureux des hommesDonne e brigantiLa PassanteLa Table-aux-CrevésCairo RoadKlec ze zlataPas de week-end pour notre amourQuai de GrenelleBal CupidonLe Chanteur inconnuLe Cocu magnifiqueVečer čekejte příteleVlastAbonent na lince UVedettes en libertéLa GodilleEntrez sans frapper


Aktualizace osobnostního profilu Maria Mauban: 17.3. 2024 01:45