Tomáš Juřička 64 let


Tomáš Juřička pochází z herecké rodiny a narodil se v Jihlavě, kde v tamním Horáckém divadle oba jeho rodiče v té době hráli. Brzy se ale rodina přestěhovala do Plzně, kde otec František Juřička (*1927) začal pracovat pro rozhlas. Jeho aktivní působení v rozhlase v roce 1968 a veřejně proklamované občanské postoje z něj nakonec v době normalizace učinily politického vězně, zatímco jeho manželka, tedy Tomášova matka, Marie Grafnetterová (*1933) zůstávala dlouhá léta přední hvězdou operetního souboru plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Po absolutoriu na konzervatoři získal Tomáš Juřička angažmá v pražském Divadle Jiřího Wolkera (1981), kde působil do roku 1994 (nyní scéna nese název Divadlo na Starém městě). Z jeho divadelních vystoupení připomeňme představení Princ a chuďas, Fidlovačka nebo Limonádový Joe. Nadále ale spolupracoval i s filmem a televizí a vyvrcholením jeho postav zakomplexovaných a tápajících mladíků byla velká role Jaroslava Jandery, mladšího bratra hlavního hrdiny (Jaromír Hanzlík) v seriálu SANITKA (1984). Pro Tomáše Juřičku je dodnes tato postava životní, protože tak velký prostor před kamerou již nikdy nedostal. Další menší role hrál v tendenčně pojatých seriálech RODÁCI (1988) nebo CHLAPCI A CHLAPI (1988), v životopisném filmu o Karlu Čapkovi ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989) ztvárnil spisovatele Jana Drdu.

Ještě počátkem 90. let hrál Tomáš Juřička poměrně často v televizi, v té době však těžiště své práce přenesl do dabingových studií a namlouvání zahraničních herců se věnuje s úspěchem dodnes. Juřičkovým hlasem k českým divákům promlouvají američtí herci Eddie Murphy, Samuel L. Jackson, Denzel Washington nebo Kiefer Sutherland, daboval také americké role Karla Rodena. Kromě filmových postav Eddieho Murphyho zastoupil tohoto herce také v postavě Oslíka ve slavném SHREKOVI. V poslední době jeho hlas zazněl v seriálu ZTRACENI. Před kamerou se Tomáš Juřička objevuje již jen sporadicky, hrál například v televizních seriálech ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA (2001) nebo POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ (2004), objevil se také v několika filmových pohádkách. Kromě toho se věnuje také divadelní režii a s oblibou pracuje pro děti. Vedle dabování animovaných filmů je dětským divákům dobře známý svým hlasem, který propůjčuje skřítkovi Františkovi v oblíbeném televizním pořadu KOUZELNÁ ŠKOLKA. S Magdou Reifovou a skřítkem Františkem pořádá také četná zájezdová představení pro děti po celé republice.

Tomáš Juřička je ženatý a má tři dcery. Jeho manželka Lucie Juřičková vystudovala přírodní vědy a věnuje se studiu menších živočišných druhů. Mladší sestra Tomáše Juřičky, Lucie Juřičková (*1965), je též herečkou a vytíženou dabérkou.


26.1.1960
Jihlava, Československo
Tomáš Juřička csfd

Křídla VánocČtyřlístek ve službách králeKdo hledá, najdeZlá minutaPrincezna ze mlejna 2Diamantové mečeMaigretův první případO zapomnětlivém černokněžníkoviPoslední zastávka smrtTichá bolestUzavřený pavilónKrálovství za kytaruSvatební kočárZkouška kvalityČlověk proti zkázeMost pro KláruKaštan pro štěstíKinkongova smrtMorytát o velké poštovní loupežiMágOpožděná vraždaTalismanyOdysseaStudentská baladaSvětlo v tmáchO chamtivém strašidlePusu, pusu, pusu!Příliš velká šanceKudláčkova metodaNevěsta z obrázkuPrincezny na trvalouVětrná setbaNa semaforu zelenáPropastŠkola hrouKocourek ModroočkoKonečné rozhodnutíSoví hnízdoTa chvíle, ten okamžikVýletyKluci z bronzuLakovkaHořké dnyNa západní frontě klidNositelé zeměkouleCesta domůNechci nic slyšetSkandál v Gri - Gri baruTajemství Ocelového městaSmrt mouchyAť hodí kamenemHlava MedúzySestřičky Modrý kódPolicie Modrava


Aktualizace osobnostního profilu Tomáš Juřička: 3.11. 2023 21:37