Zdena Herfortová 78 let


Zdena Herfortová, rozená Rašková, vystudovala herectví v Brně na JAMU (1968), poté nastoupila do svého prvního angažmá ve Státním divadle v Brně (1968-1992). Za čtvrtstoletí, které zde strávila, sehrála desítky rolí v domácím i světovém (hlavně ruském) klasickém repertoáru, osobně si cení například úloh ve hrách Romeo a Julie, Vojna a mír, Povídky z Vídeňského lesa, Penzion pro svobodné pány. Počátkem devadesátých let pak přešla do Městského divadla v Brně (1992), kde hraje dodnes. Městské divadlo prošlo po roce 1989 obrodou a stalo se stěžejní moravskou divadelní scénou, jeho popularitu pomáhala dotvářet i Zdena Herfortová, která postupem času vyrostla v jednu z hlavních osobností brněnského herectví. Hrála v dnes již legendárních představeních My Fair Lady ze Zelňáku nebo Brouk v hlavě (dodnes reprízovaných), hlavně ale vynikla v titulní roli historického dramatu Alžběta anglická, za kterou získala v roce 1996 Cenu Thálie. Podruhé byla na Cenu Thálie nominována v roce 1997 za roli Raisy Gurmyžské ve hře Les. Kromě stálého angažmá v Městském divadle Herfortová hostala také v dalších brněnských divadlech (Divadlo Bolka Polívky, znovu také brněnské Národní divadlo), ale i na pražských scénách.

Zdena Herfortová od roku 1976 působí jako pedagog v Brně na JAMU, od roku 1998 zde vede samostatný ateliér muzikálového herectví. Zdena Herfortová je vdaná, jejím manželem je televizní režisér Rudolf Tesáček (*1946).


8.10.1945
Brno, Československo
Zdena Herfortová csfd

Můj strýček ArchimedesSejít z cestyAlmaOsudové penízeSama v čase normálnostiBekyně mniškaEdith PiafNávrat do Červeného městaVelkofilmPrsten krále řekyO svatební krajceŠťávaPodzimní návratZakletý vrchNevinnýSen o krásné panněNa dvojce je PavarottiNávrat do cizí zeměZázračné dítěKaspar HauserPřípad AuffenbergPřípad s černým vzaduNěkdo zvoníPravda visí na vláskuSvlékání kůžeHonzíkMaestroStalo se v AleppuSólo pro mou ženuJízda králůSestra AmátaSmrt v kruhuVampýrZkušební dobaZtráta pamětiMiliónový chlapSatelitPřípad žárlivého mužeSilvestr 1886Vysoká hraSvatba s generálemStopy zločinu: Velká ránaTřetí skoba pro KocouraArchimédův bodLenkaPoslední návratDům na inzerátObyčejný důvodTrojúhelníková podobnostZelené červené jablkoTrnové poleHedvikaMejdan na pískuO podivném draku na Kamenné HůrceŽivnost jako řemenJako všichni v této uliciKód životaOpustíš-li mne...Chlapi jak se patříKandidát strany


Aktualizace osobnostního profilu Zdena Herfortová: 6.11. 2023 14:37